Norge lynudviste islamister efter terroralarm

Omkring 20 islamister blev pågrebet, udvist og omgående sendt ud af Norge i dagene, efter at myndighederne 24. juli advarede befolkningen om et muligt terrorangreb.

De udviste var asylansøgere og folk, som opholdt sig ulovligt i Norge, skriver den norske avis Dagbladet.

Politi og militær var i flere dage i højeste beredskab med blandt andet skærpet kontrol ved indrejsesteder og bevæbnede betjente på gaderne.

De norske efterretningstjenester havde indikationer på, at fire medlemmer af Islamisk Stat (IS), som angiveligt var på vej mod Norge for at udføre et terrorangreb, allerede havde en fortrop i landet.

Derfor gik myndighederne straks i gang med at forsøge at opspore mulige sammensvorne. Blandt andet ved at tage kontakt til personer, der de foregående måneder var rejst ind i Norge for at søge om asyl.

Personer, som kunne være knyttet til ekstrem islamisme, blev pågrebet og omgående transporteret til et sikret modtagelsescenter for asylansøgere. Flere blev allerede dagen efter sat på et fly og sendt ud af Norge.

- De, som blev pågrebet og fik asylansøgninger hastebehandlet under den store terroralarm, ville helt klart ikke have fået asyl i Norge. Alle var direkte knyttet til ekstrem islamisme. Derfor blev sagerne behandlet hurtigt, siger en kilde med indgående kendskab til jagten på terrorister til Dagbladet.

Flere kilder understreger over for avisen, at det ikke lykkedes norsk politi at identificere den eller de, som formodedes at skulle tage imod og bistå de udsendte terrorister.

Nyheden om udvisningerne kommer dagen efter, at Dagbladet afslørede, at efterretningstjenester i Europa er sikre på, at fire mistænkte terrorister fra IS kom til Athen i midten af juli måned. Her stopper alle spor.

Det er fortsat ikke kendt, hvor et eventuelt terrorangreb skulle finde sted. Men angrebet skulle være spektakulært og skabe international frygt.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip