Norge og Sverige er verdens bedste lande for ældre

Norge er verdens bedste sted at blive gammel, viser et indeks over livskvaliteten i 96 af verdens lande. Sverige ligger på andenpladsen, mens Danmark ligger nede på 12.-pladsen.

Australien, Vesteuropa og Nordamerika ligger højt på listen fra HelpAge Internationals globale indeks over ældres sociale og økonomiske forhold. Afghanistan ligger nederst på listen, som blev offentliggjort på FN's dag for ældre.

Rapporten forudser, at 21 procent af verdens befolkning i 2050 vil være over 60 år.

Indekset udarbejdes i henhold til fire områder: indkomst, sundhed, personlig kapacitet og omgivelsernes hjælp og kvalitet.

De lande, der ligger over Danmark, er foruden Norge og Sverige blandt andet Schweiz, Canada, Tyskland, Storbritannien og Japan.

Rapporten siger, at over 40 lande i 2050 vil have ældre befolkningsgrupper på over 60 år, som vil udgøre over 30 procent af den samlede befolkning.

FN siger, at antallet af ældre over 60 år vil nå op på 1,4 milliard i 2030.

Eksperter siger, at det stadigt stigende antal ældre er positivt, da det er udtryk for sundere levevis, bedre ernæring, bedre motion, bedre sanitære forhold og mere velstand, samt mindre børnedødelighed.

Men det er et stort spørgsmål, hvorvidt ældre kan få bedre forhold de steder, hvor der ikke er social beskyttelse og opsparing.

I Den Tredje Verden er der tilmed mange ældre, der lider under, at traditionerne med at tage sig af forældre og bedsteforældre i storfamilier er under forandring og bliver svagere.

Flere sydamerikanske lande, navnligt Mexico og Peru, er kommet klart højere op i indekset, fordi de har sikret skattebetalte "social pensioner" til de fattigste ældre. Det har medført, at Mexico i dag ligger nummer 30 på listen - højere end de fem Briks-lande - Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip