Norge sender soldater til Irak og Afghanistan

Den norske regering har torsdag besluttet at sende 195 soldater til operationer i Irak og Afghanistan, bekræfter statsminister Erna Solberg torsdag aften.

Det er ikke meningen, at de 120 norske soldater, som sendes til Irak, skal i direkte kamp med de sunnimuslimske jihadister fra Islamisk Stat (IS), fastslår Solberg.

Nordmændene skal i stedet uddanne irakiske sikkerhedsstyrker, siger statsministeren på et pressemøde, hvor også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er til stede.

- Vi regner med at deltage ved et træningscenter i Erbil samt at rådgive og støtte en irakisk sikkerhedsstyrke i Bagdad-området, siger forsvarsministeren.

- Vi vil i begge tilfælde samarbejde tæt med andre allierede bidragydere. Formålet med bidraget er at styrke Iraks evne til at varetage landets egen sikkerhed, siger hun.

I Afghanistan bidrager Norge med 75 soldater til den såkaldte Resolute Support Mission (RSM), der efterfølger Isaf-styrken, som afvikles i år.

- Sikkerhedssituationen i Afghanistan er fortsat krævende, og det er vigtigt, at vi forlader Afghanistan i bedst mulig stand til at varetage egen sikkerhed. Landet må ikke falde tilbage til at blive et fristed for terrorister, fastslår Søreide.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip