Norge sigter to personer for hæleri i Snapchat-sag

To personer i Norge er blevet sigtet i den såkaldte Snapchat-sag, hvor 200.000 billeder og flere tusind videoer er blevet hacket fra billeddelingstjenesten Snapchat.

Norges nationale enhed for bekæmpelse af organiseret og anden alvorlig kriminalitet, Kripos, siger, at man sigter de to for at have delt de stjålne billeder og videoer. Personerne er dog ikke anholdt.

Fredag aften udførte Kripos ransagninger af en adresse i hovedstaden Oslo samt en adresse i byen Lillestrøm, der ligger omkring 20 kilometer øst for hovedstaden.

- Vi har ikke fundet grundlag til anholdelser eller fængslinger endnu. Men det kan komme til at ændre sig afhængigt af, hvad vi finder i dataudstyret, som vi har beslaglagt, siger Eiliv Ofigsbø, der er leder af afdelingen for teknologi og operative tjenester under Kripos.

De to personer er sigtet efter hæleri-bestemmelsen i straffeloven. De var lørdag endnu ikke afhørt af politiet.

- Vi har fulgt med i spredningen af det her materiale i nogle dage og set, at spredningen af de stjålne billeder i løbet af det sidste døgn er steget betydeligt. Vi har fulgt med i, hvilke IP-adresser der har været aktive, og to adresser er så ransaget, siger Ofigsbø.

Sigtelsesgrundlaget kan blive udvidet til at omfatte andre paragraffer ud fra, hvad der dukker op i efterforskningen.

Med mobilappen Snapchat kan brugerne sende billeder til hinanden. De slettes automatisk efter op til 10 sekunder, men en række tredjepartsprogrammer har udviklet metoder til at lagre billederne.

Der er ifølge mediet Business Insider tale om 13 gigabyte materiale, og mange af de ofte intime billeder og videoer stammer ifølge mediet fra danske brugere.

Hackerangrebet har primært ramt Skandinavien.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip