Norge: Vinterkatastrofe truer flygtninge i Irak og Syrien

Norges udenrigsminister, Børge Brende, frygter en humanitær katastrofe, når vinterkulden sætter ind i Irak og Syrien, hvor tusindvis af mennesker er drevet på flugt af borgerkrig og Islamisk Stat (IS).

Norge har hidtil i år givet, hvad der svarer til 180 millioner danske kroner i humanitær bistand til Irak.

- Behovene er enorme, og nu står sårbare grupper over for en hård vinter, siger udenrigsministeren til avisen Bergens Tidende.

Ifølge en ny FN-rapport begår Islamisk Stat et væld af krigsforbrydelser i både Irak og Syrien.

- IS synes at være særlig brutale mod religiøse og etniske kvinder. Civile på flugt har akut behov for beskyttelse og hjælp. Norge er, og skal være, en vigtig partner i kampen mod IS på flere fronter, siger Børge Brende.

Bekymringen for, hvordan de mange flygtninge skal komme igennem vinteren, deles af Norsk Folkehjelp. Især minoritetsgrupper som yezidierne kan få det hårdt. IS har fordrevet tusindvis af yezidier og dræbt i hundredvis.

- Vi frygter, at flere tusinde mennesker vil omkomme, sagde Trude Falch, der er nødhjælpsorganisationens seniorrådgiver for Mellemøsten, for et par uger siden.

Flygtningene har ingen steder at tage hen. Mange er desuden stærkt traumatiseret og mange har mistet familie og venner i massakrer de seneste måneder.

Den norske regering følger situationen tæt, siger udenrigsministeren.

- Vi har nu fået meget foruroligende meldinger om, at Sinjar-bjerget (i det nordlige Irak, red.) igen er under belejring af Islamisk Stat.

I sensommeren flygtede mange yezidier og kristne op på bjerget i nærheden af byen Sinjar, efter at deres hjem var blevet angrebet af de sunnimuslimske ekstremister i Islamisk Stat.

En optælling lavet af Norsk Folkehjelps irakiske samarbejdspartner viser, at 9542 personer har befundet sig på bjerget siden august. Heraf er mindst 1900 børn. Og nu begynder det at blive koldt.

- Med vinteren lige om hjørnet haster det med at give de internt fordrevne varmere husly og tøj, som beskytter mod kulden, siger Børge Brende til Bergens Tidende.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip