Norges unge skal vaccineres mod ekstremisme

Det er efterhånden tre og et halvt år siden, at Norge og resten af verden blev rystet af den terrormassakre, som Anders Behring Breivik begik i Oslo den 22. juli 2011.

Når fireårsdagen oprinder til sommer, vil regeringen i den norske hovedstad åbne et informationscenter, som fortæller om udåden, da Breivik sprængte bomber i regeringskvarteret i Oslo og efterfølgende drog til den lille ø Utøya, hvor socialdemokratisk ungdom var samlet.

Her skød han løs på de unge mennesker.

Han dræbte 77 mennesker.

Tragedien sidder dybt i det norske samfund, og nu vil statsminister Erna Solberg med informationscentret forsøge at få unge nordmænd til at holde sig fra de ekstremistiske holdninger.

- Vi må vaccinere de unge mod dem, der vil splitte og fremme ekstreme og enkle løsninger, siger statsministeren.

Informationscentret skal fortælle historien om angrebet på regeringskvarteret, på Utøya og hele genopbygningsarbejdet i hjertet af Oslo.

- Det er en vigtig del af vores historie, og den må formidles til kommende generationer, siger Erna Solberg.

Regeringen har planer om at etablere et forskningscenter i tilknytning til informationscentret. Det skal øge kendskab til og viden om højreekstremisme, sådan at der kan komme idéer til, hvordan den kan forebygges.

- Vi har ikke så meget forskning i ekstremisme i Norge. Vi har haft meget forskning om ekstremisme i udlandet, særlig islamisk fundamentalisme, men ikke så meget højreekstremisme, siger hun.

Et af målene med informationscentret er at få besøg af skoleklasser.

Det nye center skal sammen med institutioner, der arbejder med racisme og holocaust, give et grundlag for, at Norge kan behandle og diskutere ekstremisme.

Solberg mener dog, at det ikke kun er skoleelever, der får gavn af informationscentret. Folk fra hele landet og også turister vil besøge det.

- Når man rejser, er det vigtigt, at man også ser de historisk svære ting, siger statsministeren.

Højreekstremisten Anders Behring Breivik blev i 2012 dømt 21 års forvaring for massakren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip