Norsk industrihistorie er nu på Unescos verdensarvsliste

En vigtig del af Norges industrihistorie i Rjukan og Notodden er søndag blevet optaget på Unescos verdensarvsliste. Unescos rådgivende organ, Icomos, behandlede søndag ansøgningen fra region Telemark i den tyske by Bonn.

Det var norsk Hydros anlæg til produktion af kunstgødning på Notodden og Rjukan, der var udgangspunkt for ansøgningen. Lokalt er man ikke i tvivl om, at udnævnelsen vil tiltrække flere turister og skabe flere arbejdspladser.

Regionens borgmester, Terje Riis-Johansen er både stolt og glad for beslutningen om at opføre de to gødningsfabrikker på listen, der søndag blev offentliggjort i Bonn.

- Det vil give betydelige følgevirkninger i regionen. Det gør os attraktive som rejsemål i hele verden og viser, at det lykkes for os i Telemark. Det er et internationalt kvalitetsstempel på vores stolte industrihistorie, siger Riis-Johansen.

Norges klima- og miljøminister, Tine Sundtoft, var hurtigt ude med en lykønskning og kalder det fantastiske nyheder for Norge og Telemark.

- Nu er det vedtaget, at der skal passes på vores industriarv af hensyn til fremtidige generationer. Verdensarvstatus åbner også for nye erhverv og arbejdspladser i regionen, siger Sundtoft og fortsætter:

- Jeg tror på, at Telemark griber den muligheden, som området har fået. Nu vil vi vise, at vi kan værne om kulturarven samtidig med, at vi gør det lettere at sørge for værdiskabelse, siger hun.

To områder i det danske landskab blev lørdag optaget på Unescos prestigefyldte liste over steder i verden, som har enestående betydning for menneskeheden og bør bevares.

Der et tale om den sønderjyske by Christiansfeld og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

En række andre lande har også fået godkendt deres ansøgninger om at komme på Unescos verdensarvsliste. Ansøgningerne bliver i disse dage behandlet i Bonn.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip