Norsk-islandsk olie kan være 6000 milliarder værd

De islandske myndigheder anslår, at der findes olie i havområdet mellem Island og den norske ø Jan Mayen for omkring 6000 milliarder kroner. Hvis olien bliver hevet op af undergrunden, kan Island blive gældfri, skriver den norske avis Dagbladet.

Der skulle angiveligt være 10 milliarder tønder olie gemt i havområdet. Seks milliarder skulle tilhøre Island, mens resten går til Norge, lyder det.

- Hvis vi finder en brønd med en milliard tønder olie, kan Island slippe af med al gæld. Meningsmålinger viser, at op mod 80 procent er tilhængere af boringer efter olie, siger Heidar Mar Gudhjonsson fra islandske Eykon Energy.

Selv om det skulle lykkes Island at finde olie i det såkaldte Draki-område, har Norge krav på 25 procent af det sorte guld på grund af en aftale fra 1981. Den norske regering har foreløbig stoppet for olieboringer i den norske del af havområdet.

- Gennem deltagelse på den islandske sokkel sikrer vi, at Norges interesser bliver varetaget, siger det norske olie- og energiministerium til Dagbladet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip