Norsk LO advarer mod arbejdsvilkårene i flybranchen

02/03/2015 05:34

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Både i Danmark og Norge er ballade i flyselskaber mellem medarbejdere og ledelse skyld i forsinkede og aflyste flyafgange i disse dage, og det norske LO advarer nu om, at den megen uro i luftfartsselskaberne på sigt vil svække sikkerheden i luften.

- Vi er vidne til en nedadgående spiral i flybranchen, og lønforholdene er i frit fald. Det går til sidst ud over sikkerheden, siger Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i Norges LO, til bladet Klassekampen.

Kommentaren kommer, efter at det trækker op til en ny konflikt i Norwegian Air Norway. I weekenden brød forhandlingerne om en ny aftale for blandt andet løn og pension sammen, og det fik i første omgang 70 piloter til at nedlægge arbejdet.

Onsdag trappes strejken op og vil omfatte over 650 piloter. Heriblandt 100 danskere.

LO støtter Norwegian-piloterne og deres fagforening, Parat, og førstesekretær Peggy Hessen Følsvik betegner området som et af de vanskeligste at nå til enighed om lønforhold på.

- De ansatte arbejder under et stort pres, både i Norge og internationalt, og i dette marked er der nogle aktører, som forsøger at finde alle smuthuller i love og regelsæt, siger Følsvik, der selv har arbejdet i luftfartsbranchen.

Herhjemme spidsede en konflikt med en mindre gruppe ansatte i SAS i weekenden til. Trods et påbud i Arbejdsretten nægtede strejkende kabineansatte at genoptage arbejdet senest søndag middag.

Striden omfatter 147 medarbejdere, som skal overflyttes til det tilkøbte datterselskab Cimber.

Både kabinepersonalets fagforening, CAU, og hovedorganisationen, FTF, opfordrer de strejkende til at trække i uniformen igen.

SAS truede søndag med at fyre de strejkende, hvis de ikke senest mandag middag genoptager arbejdet.

- Det er ikke en lovlig arbejdsnedlæggelse, og derfor er der også skærpede betingelser omkring det her, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, til Børsen mandag.

- Jeg synes, det er mangel på respekt over for den danske aftalemodel, tilføjer hun.

/ritzau/