Norsk politi klar med svar om Scandinavian Star-brand

Med et halvt års forsinkelse er politiet i Oslo fredag klar til at fremlægge en ny rapport om branden på færgen Scandinavian Star for 24 år siden.

Politimester Hans Sverre Sjåvold har indkaldt grupperne "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star" og den norske støttegruppe til et møde.

- På mødet med de to organisationer vil politimesteren bekendtgøre sit syn på, hvorvidt efterforskningen af sagen bør genoptages. Derefter vil politidistriktet i Oslo give en grundig gennemgang af rapporten, siger politiets pressechef Unni T. Grøndal til nyhedsbureauet NTB.

Mødet med politiet er foranlediget af, at brandeksperter, jurister og skibsteknikere i gruppen "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star" har samlet en større mængde materiale, som ifølge gruppen dokumenterer, at der er fejlkonklusioner i myndighedernes rapport.

Scandinavian Star på indsat på færgeruten Oslo-Frederikshavn 6. april 1990. Klokken to om natten på skibets første tur brød det i brand, og 159 mennesker mistede livet.

Efterforskningen fandt mangler ved redningsudstyret, og den norske kaptajn og to danske redere blev stillet for retten og idømt korte straffe. Flertallet af omkomne var nordmænd.

Lederen af støttegruppen Jan Harsem har sendt otte centrale spørgsmål til Oslos politimester.

Flere af disse omhandler den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen, som døde og blev udpeget som brandstifter.

Gruppen vil blandt andet vide, om mistanken mod Erik Mørk Andersen er styrket eller svækket.

Støttegruppen sendte i april en anmodning til regeringerne i Norge, Sverige og Danmark om, at sagen bliver åbnet igen.

I Norge lød svaret, at man ville afvente politiets rapport.

Ifølge støttegruppen blev færgekatastrofen udløst af to strafbare forhold. Det første var ildspåsættelse og den anden, at skibet ikke var sødygtigt.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip