Norske Carlsen overvejer afbud til skak-VM i Rusland

Norske Magnus Carlsen blev den næstyngste verdensmester i skak nogensinde sidste år, men han risikerer at afgive titlen uden kamp senere på efteråret.

Skakgeniet er nemlig havnet i et dilemma, fordi VM-revanchen mod inderen Vishy Anand i november skal spilles i den russiske by Sotji.

Det er ikke helt uproblematisk i lyset af den igangværende konflikt mellem Ukraine og Rusland, og derfor overvejer Carlsen at melde afbud.

- Det er synd, hvis der ikke bliver en VM-kamp med Magnus, men jeg forstår godt, at han har sine betænkeligheder.

- Magnus har ikke lyst til at drikke te med præsident Putin nu. Det er ikke nogen lokkende tanke, siger landsholdskammeraten Leif Erland Johannessen til VG.

Han respekterer Carlsen som en person med stor integritet og forstår godt, hvis det ender med et nej, selv om det vil gå ud over skakspillet.

I givet fald går finalepladsen til russeren og Putin-tilhængeren Sergej Karjakin, der er født på Krim-halvøen.

- En VM-kamp mellem Vishy Anand og Sergej Karjakin ville jo næsten være en parodi, når Magnus Carlsen og Fabiano Caruana (22-årig italiensk stormester, red.) tydeligt fremstår som verdens to bedste skakspillere for tiden, siger Johannessen til avisen.

Senest søndag skal Magnus Carlsen give besked om, hvorvidt han vil deltage i VM-matchen.

Det er i øvrigt Krasnodar-regionen, der står for VM-arrangementet i Sotji. Guvernøren i Krasnodar, Aleksandr Tkatjov, står på listen over personer, som er omfattet af EU's sanktioner i forbindelse med konflikten i Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip