Nu bliver det tilladt at ryge en fed i USA's hovedstad

Er du over 21 år og har du lyst til at ryge marihuana, har du nu mulighed for at gøre det tre nye steder i USA.

Borgerne i den amerikanske hovedstad Washington DC og staterne Oregon og Alaska har nemlig ved folkeafstemninger stemt ja til, at marihuana bliver legaliseret. Folkeafstemningerne blev holdt samtidig med det amerikanske midtvejsvalg, der er blevet en kæmpe triumf for republikanerne.

I Oregon stemte 54 procent for at lovliggøre brugen af marihuana, mens 46 procent var imod. I Washington DC stemte 65 procent ja til en legalisering, mens 28 procent var imod. I Alaska stemte 52 procent for og 48 procent imod.

Begge steder skal man være over 21 år for at bruge marihuana. De nærmere detaljer om, hvor meget man eksempelvis må besidde, og hvor meget man må dyrke, varierer fra sted til sted.

Da Washington DC ikke er en stat, men har en unik status af et distrikt, har Kongressen imidlertid magt til at afvise legaliseringen, og flere lovgivere har ifølge CNN signaleret, at de vil forsøge at underkende den populære afstemning.

Ikke desto mindre er Mike Elliot, der er direktør i Marihuana Industry Group, ganske godt tilfreds med resultaterne fra folkeafstemninger.

- Flere og flere mennesker er ved at indse, at det giver mening at lovliggøre, regulere og beskatte forretningen marihuana i stedet for at handlen kontrolleres af narkokartellerne, siger Mike Elliot.

Mens Oregon og Washington DC sagde ja til at lovliggøre marihuana, vendte befolkningen i staten Florida tommelfingeren ned til en legalisering. I solskinsstaten stemte 57 procent ja, men lokale valgregler betyder, at der skulle 60 procent ja-stemmer til for en legalisering.

For to år siden legaliserede staterne Colorado og Washington brugen af marihuana.

I alt var der over 140 forskellige folkeafstemninger i forbindelse med det amerikanske midtvejsvalg.

I staterne Arkansas, Illinois, Nebraska, og South Dakota stemte indbyggerne ja til at hæve mindstelønnen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip