Nu er fem fængslet for at hjælpe Omar El-Hussein

To mænd er fredag blevet varetægtsfængslet for at have bistået Omar El-Hussein ved skudattentaterne i København mod kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade. Dermed er i alt fem mænd fængslet i sagen.

De to mænd, som fredag blev fremstillet i Dommervagten, hører begge til i det københavnske bandemiljø, og begge er tidligere dømt for at besidde skydevåben.

En pårørende til en af de fængslede fortæller til Ritzau, at den ene sigtede, en 30-årig mand, var blevet løsladt efter et længere fængselsophold blot et par uger inden 14. februar.

Politiet mener, at han og en 25-årig mand har hjulpet Omar El-Hussein af med den M95-riffel, som blev brugt ved Krudttønden. Derudover har de hjulpet El-Hussein af med beklædning og "fremskaffet effekter", der blev brugt ved synagoge-skyderiet, som det hedder i sigtelsen.

Samtlige fem fængslede i sagen sigtes for medvirken til de to drab og den række af drabsforsøg mod politifolk, som skete ved Krudttønden og ved Synagogen.

Myndighederne har udråbt angrebene som terror, men der er alene rejst sigtelse for medvirken til drab og drabsforsøg.

Grundlovsforhøret mod de to mænd foregik for lukkede døre. Den 30-årige har ifølge Ritzaus oplysninger valgt at afgive forklaring. Derimod oplyste den 25-årige, inden dørene blev lukket, at han ikke ville svare på spørgsmål.

Dommer Charlotte Meincke har valgt at varetægtsfængsle begge mænd frem til 26. marts. Her udløber fristen for de øvrige fængslede, og dermed kan Københavns Byret tage stilling til eventuel forlængelse af fængslingen af alle fem på én gang.

Charlotte Meincke oplyste ved retsmødets afslutning, at den 30-årige og den 25-årige bliver fængslet, fordi der er risiko for, at de på fri fod vil forstyrre politiets efterforskning.

Dommeren begrundede desuden fængslingen med, at de to har en kriminel fortid, og at der er risiko for, at de på fri fod vil begå ny kriminalitet.

Den kriminelle fortid består for den 30-åriges vedkommende blandt andet af en længere fængselsdom i forbindelse med et våbenlager, der blev fundet i København tilbage i 2008. Lageret indeholdt blandt andet 14 militære våben og en bombe.

Den 25-årige er dømt i en sag om våben, der lå gravet ned på en kirkegård, og begge episoder relaterer sig til konflikten mellem københavnske bander.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip