Nu får Malala sin nobelpris i Oslo

Malala Yousafzai, den yngste modtager af Nobels fredspris nogensinde, fik onsdag i Oslo overrakt prisen, som hun deler med den indiske forkæmper for børns rettigheder Kailash Satyarthi.

- En ung pige og en noget ældre mand, en fra Pakistan og en fra Indien, en muslim og en hindu, og begge symboler på, hvad verden har brug for: mere enhed, mere broderskab mellem nationerne, sagde Thorbjørn Jagland, som leder Norges Nobelkomité.

Det var en ydmyg og stolt Malala, der takkede for nobelprisen.

- Jeg er stolt af at være den første pashtuner, den første pakistaner og den første unge person, som modtager denne pris, sagde den 17-årige, som takkede for breve og kort fra hele verden, ligesom hun takkede sine forældre.

- Tak til min far, som ikke klippede mine vinger, men lod mig flyve. Og tak til min mor, som inspirerede mig til tålmodighed og til altid at sige sandheden, sagde hun og tilføjede, at hun nok er den eneste modtager af Nobels fredspris, som stadig slås med sine brødre.

Den 17-årige pakistanske pige blev et globalt ikon, efter at hun blev skudt og næsten dræbt af Taliban, fordi hun insisterer på, at piger har ret til at gå i skole.

Op mod 7000 skolebørn mødte de to prismodtagere forud for fredsprisceremonien ved en festlighed arrangeret af Red Barnet.

Satyarthis organisation har reddet over 80.000 børn fra tvangsarbejde eller slaveri på fabrikker og værksteder i Indien og har et netværk i over 100 lande.

I sin tale ved prisoverrækkelsen sagde Satyarthi, at en otteårig pige, som han havde reddet, havde stillet ham spørgsmålet: - Hvorfor kom du ikke før?

- Det var et spørgsmål, som var rettet til os alle. Hvorfor kom vi ikke før? Hvad venter vi på? – De er vore børn, sagde han om børn, der arbejder i miner eller syr fodbolde uden nogensinde selv at spille fodbold.

Fredsprisen er en af fem priser, der blev indstiftet af den svenske videnskabsmand og industrimagnat Alfred Nobel.

Mens uddelingen af fredsprisen sker i Oslo og varetages af Stortinget, så er opgaven med uddelingen af de øvrige priser op til svenske institutioner, og disse finder sted samme dag i Stockholm.

/ritzau/NTB

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip