Nu skal droner have nummerplader

Er det et fly? Er det legetøj? Eller er det en slags modelfly?

Diskussionen om, hvilken kategori en drone tilhører, er i fuld gang. I dag udkommer Trafikstyrelsens første rapport om de flyvende objekter, som blandt andet opfordrer til, at de elektroniske skabninger bliver overvåget bedre.

Et af punkterne i rapporten er, at der bør indføres nummerplader og GPS’er i alle droner.

Læs også: Narkosmuglere bruger droner til at smugle stoffer med

Formålet er, at politi og myndigheder altid vil kunne finde ejermanden, hvis der sker et uheld, og dronen styrter ned, eller hvis en drone er set på uønsket territorium:

- Ud fra hensynet til privatlivets fred og den almindelige betryggelse af befolkningen, er der behov for at kunne identificere civile droner, der er i luften. Endvidere er der behov for at kræve logning af professionelle operationer via GPS-teknologi, således at der foreligger dokumentation ved klager og ulykker, så det er muligt at fastlægge ansvaret for den pågældende flyvning, lyder det blandt andet i rapporten.

Læs også: Indsatschef om eftersøgning: Det er den største opbakning, vi til dato har fået i Danmark

Indtil videre har lovgivningnen på droneområdet været uklar, og det diskuteres både herhjemme og i internationale fora, hvad dronen egentlig er for ’ein ding’. Uanset hvad, skal der altså holde bedre øje med dem:

- I første omgang skal der indføres krav om elektronisk identifikation (”nummerplader”) og lysafmærkning for professionelle operatører for at kunne operere inden for bymæssig bebyggelse.

Oplever man, at en drone styrter ned på det befærdede Islands Brygge i København (ja, det er sket), eller at en drone flyver over din have med et kamera med som passager, bør det for eftertiden være muligt at finde frem til ejermanden, opfordrer Trafikstyrelsen med Transportminister Magnus Heunicke i spidsen. 

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip