Ny aftale vil give én milliard til natur og klima

Det trækker for alvor op til en samlet aftale om finansloven mellem regeringen og støttepartierne SF og Enhedslisten.

De seneste dage har partierne i rød blok præsenteret flere delaftaler, og nu er en ny aftale på det grønne område næsten klar.

Den vil betyde, at der afsættes én milliard kroner ekstra til mere natur, økologi og klimatiltag over de kommende år.

Enhedslisten og SF møder onsdag klokken 21 op i Miljøministeriet for at lægge sidste hånd på den grønne delaftale med miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Aftalen ventes at blive præsenteret klokken 22.

Både Enhedslisten og SF er mødt op til årets finanslovhandlinger med forslag om at bruge flere penge på grøn omstilling.

Enhedslisten har blandt andet forslået mere støtte til vedvarende energi samt mere økologisk omstilling i landbruget. Det forventer regeringens støtteparti også vil kunne skabe flere grønne job, som på én gang kan gavne miljøet og beskæftigelsen.

Det er dog endnu uklart, præcist hvilke tiltag der ligger i aftalen, og hvorvidt de vil skabe grønne job.

Det tidligere regeringsparti SF har i sit udspil til finansloven for næste år blandt andet et ønske om øgede energikrav til nye vinduer, overdækning af gylletanke og tilskud til grøn erhvervstransport.

Flere penge til naturfonden, investering i klimatilpasning i byerne og mere bynær natur er også på listen hos SF sammen med bedre rensning af spildevand.

I denne uge har partierne i rød blok allerede indgået tre større delaftaler, der kan træde i kraft, hvis parterne også kan finde en løsning på dagpengespørgsmålet.

Mandag indgik parterne en aftale om at flytte op til 1,5 milliarder kroner af udviklingsbistanden til håndteringen af det stigende antal flygtninge og asylansøgere.

Tirsdag kunne partierne så give håndslag på en aftale, som vil tilføre sundhedsområdet 600 millioner kroner i 2015, mens der sammenlagt tilføres 6,5 milliarder kroner over de næste fire år.

Og onsdag præsenterede parterne en aftale på det sociale område, som blandt andet giver 250 millioner kroner om året de næste fire år til flere pædagoger i de danske daginstitutioner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip