Ny dansk forskning slår fast: Dårlig søvn får dig til at træffe disse dårlige valg

Sover du dårligt, kommer du typisk også til at træffe nogle mere usunde valg i livet. Dårlig søvn gør det blandt andet sværere  at kvitte smøgerne eller snøre løbeskoene, viser ny forskning fra Københavns Universitet.

- Denne undersøgelse viser, at søvn påvirker vores evner til at opretholde en sund livsstil, og når søvnen forringes, så bliver det mere sandsynligt, at vi tager usunde livsstilsvalg, fortæller Postdoc Alice Jessie Clark fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, på universitetets hjemmeside.

Læs også: Ekspert chokeret over danskernes søvnproblemer: - Det er problematisk for vores sundhed

Forskningsresultaterne er udgivet i International Journal of Epidemiology, og de viser blandt andet, at dårlig søvn påvirker både rygning, alkoholindtag, motion og vægt.

F.eks. viste det sig at være mere sandsynligt, at rygere med et sundt og regelmæssigt søvnmønster var stoppet med at ryge efter fire år, når man sammenlignede dem med de deltagere, som enten forkortede deres nattesøvn eller oplevede tiltagende søvnforstyrrelser. 

De oplevede til gengæld en større risiko for forhøjet alkoholindtag, for fysisk inaktivitet samt for udviklingen af overvægt i større eller mindre grad.

Læs også: Disse overraskende ting kan give søvnproblemer

Lignende forskning er tidligere blevet lavet, men det er første gang, forskningen har givet nok information om timingen af forandringerne i både søvn og livsstil til at kunne slå årsagen helt fast.

Og forskerne håber nu, at resultaterne vil få danskerne til at overveje, om der nu er grund til at blive oppe den time ekstra.

- Skal man tjekke arbejdsmails, surfe på de sociale medier eller gå i seng og få en god nats søvn?, spørger Alice Jessie Clark retorisk.

Forskningsprojektet er et internationalt samarbejde mellem etablerede søvnforskere og epidemiologer fra Danmark og Finland og var baseret på flere end 35.000 voksne testpersoner.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip