Ny EU-kommission kan falde på plads i næste uge

Europaparlamentet holder fast i planen om at holde høring af Sloveniens nye kommissærkandidat, Violeta Bulc, og en ny høring af slovakiske Maros Sefcovic på mandag aften i Strasbourg.

Det oplyser en talsmand for parlamentsformand Martin Schulz til Ritzau efter et møde torsdag i EU-Parlamentets formandskonference, der består af Schulz og lederne af de politiske grupper.

Hvis fagudvalgene siger god for Bulc som transportkommissær og Sefcovic som ny næstformand for EU's energiunion, er der også lagt op til, at parlamentet kan stemme om hele kommende kommissionsformand Jean-Claude Junckers kommissærhold onsdag i næste uge.

Det vil ske med henblik på, at kommissionen kan træde til ved månedsskiftet.

Den danske kommissærkandidat, Margrethe Vestager, kom for to uger siden uden problemer igennem sin høring til posten som konkurrencekommissær i parlamentets økonomiudvalg.

Men flere andre kandidater løb ind i problemer.

I sidste ende var det kun Sloveniens tidligere premierminister Alenka Bratusek, der blev erklæret direkte uegnet til at blive EU-kommissær.

Efter nogle dages politiske studehandler valgte Bratusek i sidste uge at trække sit kandidatur og dermed bane vejen for en mindre rokade i den kommende Juncker-kommission.

Parlamentets specialudvalg har dog også udtrykt betænkeligheder ved et par af de øvrige kandidaters evne til at håndtere lige præcis de ansvarsområder, Juncker har tiltænkt dem.

Det gælder især Ungarns Tibor Navracsics, som blev erklæret egnet som kommissær, men uegnet til porteføljen, der omfatter kultur, uddannelse, unge og medborgerskab.

Navracsics har i sin tid som justitsminister i Ungarn haft ansvar for nogle af Ungarns meget omdiskuterede reformer de seneste år. Flere parlamentarikere er derfor skeptiske over for, om han er den rigtige til at forvalte spørgsmål om EU-borgernes rettigheder.

Jean-Claude Junckers talsmand, Margaritis Schinas, ønsker torsdag ikke at sige, om der bliver ændret på Navracsics' portefølje. Men han lover, at Juncker vil gøre det klart i en tale til Europaparlamentet, inden parlamentarikerne stemmer i næste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip