Ny EU-præsident vil styrke Nato: Ingen tid til skåltaler

Polens premierminister og kommende EU-præsident, Donald Tusk, opfordrer til at styrke Nato. Det sker under en mindeceremoni for Nazitysklands angreb på Polen for 75 år siden, der betragtes som starten på Anden Verdenskrig.

Anden Verdenskrigs masseødelæggelser med millioner af dræbte var en af årsagerne til, at den transatlantiske forsvarsalliance blev oprettet i 1949.

- Vi europæere skal lære af den tragiske polske september og årene under Anden Verdenskrig. En lektie, der ikke bør blive en naiv optimisme, siger Tusk på Westerplatte ved Gdansk, der er stedet, hvor de første skud under Anden Verdenskrig blev affyret.

Der er ikke tid til fine skåltaler, lyder det fra den borgerligt-liberale Donald Tusk, der i weekenden på et ekstraordinært EU-topmøde blev indstillet som kommende formand for Det Europæiske Råd, i daglig tale EU's præsident, af sine EU-kolleger.

Iagttagere har påpeget, at EU med udnævnelsen også har sendt et klart signal til Rusland i den igangværende konflikt med Ukraine, hvor Polen har været en af nabolandets mest loyale støtter.

- Vi polakker har derfor ret til at sige højt, at ingen har ret til at blokere vores initiativer, der har som mål at sikre Natos effektivitet, siger han og slår fast, at ordsproget "aldrig mere krig" ikke må blive et manifest for de svage.

- Når vi i dag ser på det ukrainske folks tragedie, på krigen øst for vores kontinent, så ved vi, at September 1939 ikke må gentages. Der er i dag stadig tid til at standse dem, for hvem volden hører til arsenalet af deres handlinger, siger han videre i talen tæt på sin hjemby.

På Westerplatte vil Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, og Polens præsident, Bronislaw Komorowski, mandag eftermiddag mødes for at mindes 75-års-dagen for udbruddet af Anden Verdenskrig.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip