Ny forskning: Elefant-gener kan være nøglen i kampen mod kræft

Forskere har undersøgt elefanters gener, og nu tror de, at det store dyr kan gemme på nøglen i kampen mod kræft. 

Resultaterne blev offentliggjort i denne uge, og ifølge forskerne er deres konklusioner særdeles positive for videnskaben. 

Elefanter får meget sjældent kræft, og det har i årevis været et stor tema for forskere, fordi de ikke kunne finde ud af, hvorfor det har forholdt sig sådan - især taget i betragtning af, at en elefat har omkring 100 gange så mange celler som mennesket. 

- De burde have en 100 gange højere chance for at en celle fik kræft over deres levetid på 50-70 år, siger forskerne fra University of Utah, ifølge CNN.

Men det er på ingen måde tilfældet. Chancen for at en elefant dør af kræft er mindre end 5 procent, mens tallet for mennesker er 25 procent, ifølge forskerne. 

Men de tal formoder de nu, at de er i stand til at forklare. 

En af årsagerne er angiveligt, at elefanter har særlige gener, der stopper en tumore længe før de bliver farlige. 

- Elefanter har muligvis en mere robust mekanisme, der slår ødelagte celler ihjel, som eller kan være potentielt farlige, siger forskerne, ifølge CNN. 

Nu håber forskerne, at resultaterne kan være med til helt at ændre tilgangen til forebyggelse af kræft. 

- Hvis du dræber den ødelagte celle, så er den væk, og den kan ikke blive til kræft. Det er muligvis en mere effektiv tilgang til forebyggelse af kræft, end når vi forsøger at stoppe den muterede celler fra at dele sig, hvor den ikke kan reparere sig selv, siger Joshua Schiffman fra University of Utah. 

 

 

 

Dagens Gossip