Ny forskning: Modermælk er ikke nok for babyer

10/05/2014 23:39

Sol Stoffregen

Nyheder

Mest læste i dag

I årevis har kommende mødre får tudet ørene fulde om, hvor vigtigt det er at amme sin baby i stedet for at give flaske med modermælkserstatning.

Men nu peger ny forskning på, at modermælk ikke dækker babyers behov for B12-vitamin, som er yderst nødvendig for børns udvikling. Det skriver Information.

LÆS OGSÅ: Mor dræber sin datter med en amme-overdosis

Forskningen stammer fra et nyt studium fra Aarhus Universitet, hvor 100 mødre og deres børn blev undersøgt. Et af de væsentligste resultater er opdagelsen af, at indholdet af B12-vitaminet i modermælken falder gennem ammeperioden, og når barnet er fire måneder gammelt, er det halveret.

- Vi har fundet, at niveauet af B12 i kvindernes modermælk falder i månederne efter fødslen. Det vil sige, at når børnene er fire måneder gamle, får de simpelthen ikke nok vitamin til at dække deres behov, hvis de kun får modermælk,  siger Eva Greibe, der er ph.d. fra Sundhedsvidenskab på Aarhus Universitet og står bag studiet, til Information.

LÆS OGSÅ: Disse ti produkter behøver din baby ikke: Se forældres liste over dyre unødvendigheder

Denne viden er dog ikke nok til, at Sundhedsstyrelsen vil opfordre til mindre amning i de første seks måneder. Før end der er mere forskning på bordet, ændrer de ikke holdning.

- Vi følger WHO’s anbefalinger, ligesom man gør i alle andre vestlige lande. Vi ændrer ikke anbefalinger på baggrund af ét enkelt ph.d.-projekt. Der skal meget mere viden til, siger Annette Poulsen, sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen til Information og tilføjer:

Følg Dagens.dk's Melodi Grand Prix på Facebook - klik her og vær med

- WHO’s anbefalinger om amning bygger på solid viden og anerkendt forskning og ser på amning i sin helhed.

Ifølge Eva Greibe er det for tidligt at sige, hvilken betydning det lave indhold af B12-vitamin kan have på sigt. Hun håber at kunne lave flere undersøgelser med henblik på konsekvenserne af lavt B12-indhold i modermælk.