Ny græsk regering skaber tvivl om EU's Ruslandspolitik

Grækenlands nytiltrådte udenrigsminister, Nikos Kotzias, kommer til at spille en hovedrolle ved torsdagens hasteindkaldte EU udenrigsministermøde, hvor flere af de øvrige lande presser på for endnu en stramning af sanktionerne mod Rusland og russiskstøttede separatister i Ukraine.

Kotzias er i fokus, efter at hans premierminister, Alexis Tsipras, og flere andre medlemmer af den nye regering åbent har meldt deres skepsis over for EU's sanktionsregime.

Han selv går smilende og fåmælt forbi pressen på vej ind til mødet.

- Grækenland arbejder for at genskabe fred og stabilitet i Ukraine. Og samtidig for at undgå en splittelse mellem Den Europæiske Union og Rusland. Jeg svarer ikke på nogen spørgsmål nu. Jeg skal ind og forhandle, siger Kotzias.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger kort på vej ind til mødet, at hun vil "arbejde for at bevare enigheden" blandt ministrene.

Flere af dem giver udtryk for, at de håber, at der kan skabes enighed om at sætte flere personer på EU's sanktionsliste og også for at gøre klar til stramninger af EU's økonomiske sanktioner som reaktion på raketangrebet lørdag i Marjupol, hvor 30 blev dræbt.

Men mens blandt andre den franske europaminister, Harlem Desir, udtrykker en klar forventning om, at det vil ske, er blandt andre den danske og den tyske minister mere forsigtige.

- Den nye holdning fra den græske regering vil ikke gøre dagens debat nemmere. Derfor kan jeg ikke forudsige, hvor vi lander, siger Tysklands Frank-Walter Steinmeier.

Martin Lidegaard (R) siger, at det vil være "et meget kedeligt signal", hvis ikke EU kan fortsætte sin enighed og klart markere, at den seneste uges begivenheder i det østlige Ukraine er "helt uacceptable og uhørt".

- Jeg håber, at vi kan overbevise min nye græske kollega om, at det også er i Grækenlands interesse, at vi står sammen her, siger Lidegaard.

Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius, understreger alvoren af en eventuel splittelse i EU.

- Hvor mange flere skal slås ihjel? Det er vigtigt at være enige. Men anstændighed er vigtigere. Jeg ser ikke noget alternativ til sanktioner. Vi sender ikke tropper, siger Linkevicius.

På et spørgsmål om, hvorvidt Grækenland kan tænkes at forsøge at bruge forhandlingerne om sanktioner mod Rusland som led i landets eget forsøg på at få gældseftergivelse fra europartnerne, svarer Linkevicius:

- Lad kollegerne tale. Der er ting, man ikke kan krejle sig til. Det er en meget dramatisk situation, og folk bliver slået ihjel hver dag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip