Ny listeria-skandale: Tre mennesker døde af at spise aspargessuppe på sygehuset i Odense

26/09/2014 21:16

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fem personer er over det seneste halvandet år blevet smittet med listeria fra aspargessuppe, og tre er døde. Listeria-bakterien var af samme type, som også er fundet i aspargessuppe på Odense Universitetshospital OUH's køkken, oplyser Fødevarestyrelsen.

Bakterien skulle ifølge Fødevarestyrelsen nu være udryddet, og universitetshospitalets køkkener i Svendborg og Odense har strammet op på procedurerne.

Sygehusdirektøren på OUH, Jane Kraglund, siger, at det er uvist, hvor de fem personer er blevet smittet.

- Ingen kan sige, om patienterne er blevet smittet med listeria på OUH, da stammen også findes andre steder i Syddanmark. Men både vi og Fødevarestyrelsen ønsker at være på den helt sikre side, og derfor tager vi alle forholdsregler, siger Jane Kraglund til Ritzau.

Fødevarestyrelsen har givet hospitalskøkkenerne pålæg om at forbedre den forebyggende indsats over for listeria. Det tager OUH meget alvorligt, siger sygehusdirektøren:

- På et sygehus har vi mange svækkede patienter, og derfor skal vi sætte ekstra hårdt ind over for alle smittekilder. Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over situationen, men vi tager Fødevarestyrelsens kritik til efterretning og vil selvfølgelig leve op til styrelsens påbud straks.

Der har tidligere - i maj og august 2014 - været konstateret listeriabakterier i supper på OUH, og hver gang har køkkenet reageret ved at desinficere hele det berørte område af køkkenet og kassere alle omfattede fødevarer.

I forbindelse med Fødevarestyrelsens seneste tjek af hospitalets køkkener blev der taget 50 listeriaprøver i køkkenernes produktionsmiljøer, og ikke en eneste af disse var positive for listeria.

Fødevarestyrelsens prøver er taget i kolde supper, og når supperne bliver opvarmet til de foreskrevne 75 grader på afdelingerne, udgør de ingen sundhedsrisiko for patienterne.

Jane Kraglund oplyser, at indtil fundene af listeriabakterier blev aspargessuppen tilsat kødboller fra en ekstern leverandør, og suppen blev ikke opvarmet.

- Vi har ændret procedure, vil tilsætter ikke længere kødboller, og suppen varmes op til 75 grader, siger Jane Kraglund.

Ved 75 grader varme dør listeriabakterien.

/ritzau/