Ny premierminister udpeges i Bulgarien

Efter to uger i et politisk tomrum har EU's fattigste land, Bulgarien, tirsdag fået ny premierminister.

Det bliver den 57-årige juraprofessor Georgi Blisnasjki, som skal være midlertidig premierminister i landet frem til parlamentsvalget den 5. oktober. Det sagde Bulgariens præsident, Rosen Plevneliev, tirsdag formiddag i en tv-transmitteret tale.

Georgi Blisnasjki overtager posten, efter at den tidligere socialistiske regering under ledelse af Plamen Oresharskij forrige uge trådte tilbage efter kun godt et år ved magten.

Oresharskijs regering var den anden, som brød sammen inden for 18 måneder i Bulgarien. Opbakningen til premierministeren var væk, efter at hans regering blandt andet var blevet beskyldt for at have nære forbindelser til landets oligarker.

Georgi Blisnasjki arver en række problemer fra den tidligere regering.

Bulgarien kæmper med en træg økonomi, folkelige protester mod den udbredte korruption, en diplomatisk tvist over en russisk gaslinje, der løber gennem landet, store oversvømmelser i flere egne af landet samt en banksektor med store kreditproblemer.

Den dybe krise i banksektoren har dog fået alle politiske partier og de statslige institutioner til at erklære deres fulde støtte til en stabilisering af banksystemet.

Foruden udnævnelsen af en ny regeringsleder, kom Bulgariens præsident tirsdag også med en række andre nyheder.

Blandt andet satte han navn på landets bud på en kommissær i den næste EU-kommission, som snart skal sammensættes. Det bliver den 60-årige økonom Kristalina Georgieva, der også har siddet som kommissær i den nuværende kommission.

Derudover oplyste præsidenten, at Bulgarien vil gå efter at komme med i EU's bankunion.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip