Ny software kan begrænse verdens vandspild

Helt op mod 25-30 procent af verdens drikkevand går tabt som følge af sprængte vandrør og lækager. Men ny teknologi, der bruger sensorer til at slå alarm ved fejl i vandforsyningen, kan begrænse det store vandspild.

Den israelske virksomhed TaKaDu, som står bag opfindelsen, modtager derfor torsdag aften på Det Kongelige Teater i København miljøprisen Sustainia Award. Den er indstiftet af mediehuset Mandag Morgens grønne tænketank, Sustainia, og EU-Kommissionen.

Prisen overrækkes af dr. Rajendra Pachauri, formand for FN's Klimapanel IPCC. I priskomitéen sidder også EU-klimakommissær Connie Hedegaard, Californiens eksguvernør, Arnold Schwarzenegger, og den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland.

Pachauri kalder årets grønne løsning for "et strålende initiativ".

- Det kan få store konsekvenser for menneskers velfærd over hele kloden. Flere og flere regioner kommer til at lide under vandmangel, og det bliver ekstremt vigtigt, at vi håndterer hver eneste dråbe vand på en effektiv måde, siger han til Ritzau.

Den prisbelønnede software er allerede i brug i seks lande - Australien, Chile, Israel, Storbritannien, Spanien og Portugal. Den kan bidrage til at sikre vand til klodens voksende befolkning, tilføjer Rajendra Pachauri.

Mere end 500 løsninger fra 79 lande var indstillet til Sustainia Award, og 10 var med i finalen.

Arnold Schwarzenegger, der er kendt for sit engagement i miljøet og for sine mange filmroller som hårdtslående muskelbundt, er formand for dommerkomitéen.

Han kalder i en pressemeddelelse virksomheden TaKaDu for "sande grønne actionhelte".

/ritzau/

 

Dagens Gossip