Ny undersøgelse: Hjernen kan trænes til at kunne lide sund mad

Vores hjerner foretrækker fed mad. Den kalorieholdige mad trigger vores hjerner i langt højere grad end spelt og råkostsalat. Det skyldes at vores belønningssystem giver meget større udslag, når vi tænker på de forbudte ting, såsom cola og burgere.

Men nu har en gruppe forskere fra Boston gjort en interessant opdagelse, skriver norske VG.

Forskerne mener, at det er muligt at ændre hjernens adfærd, når det kommer til mad. Resultatet er netop blevet publiceret i tidsskriftet Nutrition & Diabetes.

Langvarig adfærdstræning
Undersøgelsen konkluderer, at det er muligt at ændre, hvilken mad du foretrækker. Selv om den usunde mad har en vanedannende effekt, så kan man træne sig til at lide sund mad, mener forskerne.

Hjernens belønningssystemer blev dæmpet efter lang tids adfærdstræning, hvor man målrettet forsøgte at dæmpe madafhængigheden hos testpersonerne. Forskerne lavede en hjernescanning på testpersonerne før og efter forsøget gik i gang.

Læs også: Nordisk mad hitter som slankekur i udlandet

- Vi starter som regel ikke fra barnsben ad med at elske pommes frites og hade fuldkornspasta, siger medforfatter Susan B. Roberts, der er Ph.d og professor ved Friedmann School of Nutrition Science.

Vores madpræferencer skabes over tid, når vi gentagne gange har spist, hvad der er tilgængeligt af usund mad. Forskere har længe frygtet, at når først de dårlige madvaner er lagret i hjernen, så er de uhyre vanskelige at ændre, hvis ikke næsten umulige.

Seks måneders intenstivt sundhedsprogram
For at afklare hvorvidt hjernens usunde madvaner kunne ændres, udviklede forskerne et vægttabsprogram, der skulle dæmpe madafhængigheden hos testpersonerne.

Herefter analyserede Susan B. Roberts og hendes kollegaer hjernens belønningssystem hos de tretten normal- og overvægtige mænd og kvinder.

Efter seks måneders adfærdstræning af hjernen, havde personerne øget følsomheden for sunde og kaloriefattige madvarer. Samtidig reduceredes følsomheden for også for den kalorierige mad.

- Det er muligt at træne hjernen til at foretrække sund, kaloriefattig mad, fremfor for usund mad med højere kalorieindhold, skriver forskerne om undersøgelsen.

Læs også: Gravide på slankekur får fede børn

Slankeprogrammet er specielt udviklet til at ændre, hvordan vi reagerer på usunde madvarer.

- Vores studie viser, at de som deltog i programmet, fik en øget lyst til sund mad, samtidig med at de i nogen grad mistede lysten til den usunde kost, skriver forskerne.

Disse adfærdsændringer er, ifølge forskerne, utroligt vigtige for at kunne kontrollere vægten fremadrettet. Den seks måneder lange kostplan bestod af måltider, der indeholdt mange fibre og lå lavt på det glykæmiske indeks. 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip