Nye aflytninger lægger pres på fransk eks-præsident

Skandalerne omkring den tidligere præsident i Frankrig Nicolas Sarkozy tager til. Lørdag kom nye lækkede telefonoptagelser nemlig frem.

Optagelserne søger at bevise, at Sarkozy og hans mangeårige advokat, Thierry Herzog, skulle have forsøgt at påvirke en sag kendt som Bettencourt-sagen.

De skulle blandt andet have forsøgt at få en dommer til at fortælle om sit kendskab til sagen mod at hjælpe ham til at få et lukrativt job i Monaco. Dommeren fik dog ikke jobbet.

Ifølge uddrag af de lækkede optagelser, der lørdag blev offentliggjort i den franske avis le Monde, har eks-præsidenten forsøgt at skaffe dommeren et lukrativt job til gengæld for dommerens hjælp i en bestikkelsessag. Sarkozy er selv involveret i bestikkelsessagen.

Optagelserne stammer fra mobiltelefonsamtaler med hans advokat. Advokaten er også er anklaget.

- Jeg vil hjælpe ham (dommeren red.). Jeg vil sørge for ham. Ring til ham i dag og fortæl ham, at jeg vil løse det, jeg tager til Monaco, og jeg skal se prinsen (Fyrst Albert II af Monaco red.), har Sarkozy angiveligt sagt.

Samtalerne fandt angiveligt sted i februar i år på en mobiltelefon, som den 59-årige eks-præsident havde købt under falsk navn.

Hidtil har Sarkozy imidlertid affejet anklagerne som latterlige. Og sidste år blev han da også renset for anklagerne i den såkaldte Bettencourt-sag.

Ifølge fransk lov er det ulovligt at udlove en position i det offentlige som en tjeneste. Uanset om jobbet gives til personen eller ej.

Det er første gang, at et tidligere statsoverhoved i Frankrig er blevet tilbageholdt af politiet, da eks-præsidenten for knap to uger siden blev tilbageholdt af politiet efter en 15 timer lang afhøring.

Det er anden gang, siden Sarkozy mistede sin præsidentpost, at han bliver efterforsket for ulovligheder. Han risikerer op til fem års fængsel, lyder en vurdering.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip