Nye og mere korrekte energimærker på vej til hvidevarer

Forbrugerne kan ikke længere regne med EU's energimærkning, som er 20 år gammel. Mærkningen varierer fra én produktgruppe til en anden og giver ikke altid køberne af eksempelvis vaskemaskiner det rette indtryk af maskinens energiforbrug.

Et A på køleskab eller støvsuger betegner ikke nødvendigvis den mest energisparende model. Derfor fremlægger EU-Kommissionen 15. juli et forslag, der skal stramme betydeligt op på den ellers succesfulde ordning.

Og det er på tide, vi får nye energimærker, mener Henrik Egede, direktør i Foreningen af Producenter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA).

- De gamle har jo banket hovedet mod loftet. De teknologiske landvindinger har gjort, at mærket har sejret sig ihjel. En hvidevare i dag bruger måske en tredjedel eller en fjerdedel af den energi, den brugte, da mærket blev introduceret, siger han.

I dag er de mest energibesparende modeller inden for bestemte varegrupper mærket A tripelplus (A+++). De op til tre plusser er kommet til i takt med de tekniske forbedringer.

I nogle tilfælde kan et A, som burde være topkarakter, være det dårligste og mest energislugende valg, der i andre grupper ville være mærket D. Skalaen går helt ned til G for visse produkter.

- 9 ud af 10 forbrugere orienterer sig efter energimærket, når de køber noget. Derfor er det så vigtigt, at energimærkerne er korrekte og troværdige, siger Henrik Egede.

Ifølge et lækket forslag vil EU-Kommissionen simpelthen udelade de to øverste klasser, A og B, så de mest energirigtige modeller får karakteren C til at begynde med.

Det giver plads til forbedringer og ansporer fabrikanterne yderligere til at kravle op ad stigen mod et B- eller A-mærke.

- Vores ønske har været at forny dette én gang for alle, så det er holdbart. Men på den korte bane vil vi nok tabe på den forvirring, der opstår formentlig i 2017, når et apparat med A+++ pludselig skal være C, siger Henrik Egede.

Også i Energistyrelsen ser man frem til den ny mærkning, fastslår specialkonsulent Peter Nielsen.

- For mange produkter er havnet i de bedste klasser, så der ikke er nogen differentiering. Og så bliver EU mindre afhængig af importeret energi, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip