Nye råd: Sådan skal du spise sundt

Spis maksimalt 500 gram kød, men spis derimod mere fisk. Spis frugt og mange grøntsager og vælg fuldkorn.

Sådan lyder de mest markante ændringer i kostrådene til danskerne, som Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet på DTU præsenterede tirsdag sammen med fødevareminister Karen Hækkerup (S).

Otte råd bliver til 10, og ifølge Fødevarestyrelsen kan efterlevelse af kostrådene være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2-diabetes, og at flere og flere bliver overvægtige eller svært overvægtige.

- For hverdagens forbruger skal kostråd ikke være tung og utilgængelig videnskab, men brugbare retningslinjer, man kan følge eller lade sig inspirere af, når man står hjemme i køkkenet.

- Der er ingen, der kan bruge 10 løftede pegefingre til noget. Med kostrådene i hånden får de en brugbar guide til, hvordan de kan leve et længere og sundere liv, siger Karen Hækkerup.

Danskerne er dog generelt blevet bedre til at efterleve de tidligere kostråd, der stadig står helt eller delvist uændret. Gennem kampagner er vi blandt andet blevet bedre til at spise mere frugt og grønt og skære ned på fedtet fra særligt mejeriprodukter og kød.

Fødevarestyrelsen mener, at vi stadig kan blive bedre til at skære ned på fedtet og spise flere grøntsager, og det er første gang, at Fødevarestyrelsen sætter en konkret mængde af kød i kostrådene.

Det anbefales, at mænd spiser maksimalt 500 gram magert kød fra okse, kalv, lam eller svin om ugen, mens kvinder anbefales at spise 315 gram om ugen.

Til gengæld opfordres både kvinder og mænd til at erstatte det røde kød med fisk og fjerkræ. Det anbefales blandt andet, at der spises op til 350 gram fisk om ugen - heraf 200 gram fed fisk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip