Nye sammenstød i Kijev: Demonstrant dræbt af skud

Det kom onsdag til kaotiske scener i det centrale Kijev, da Ukraines politi brød gennem barrikader, der er opstillet af aktivister. Demonstranter siger, at en person blev skudt og dræbt af sikkerhedsstyrkerne, mens en anden er styrtet ned fra en bygning.

- Politiet begyndte at storme barrikaderne meget tidligt på morgenen i Grusjevskijgaden, hvor demonstranterne blandt andet har forskanset sig bag udbrændte vrag af ødelagte politibusser, siger en AFP-korrespondent på stedet.

Nye sammenstød brød ud, da politiet begyndte at anholde demonstranter, efter at de havde skabt et stort hul i barrikaderne.

Politifolk kastede flere chokgranater i det område, hvor demonstranterne stod, da disse begyndte at kaste med sten. Demonstranter svarede igen med molotovcocktails.

Politifolk med hjelme og skjold rykkede over 50 meter frem mod Dnipro Hotel, der ligger for enden af Grusjevskijgaden. Men derefter trak politifolkene sig tilbage, og det var uklart, hvorvidt det var for at omgruppere sig og indlede et nyt angreb.

Samtidig meddelte demonstranternes egne samaritter, at en demonstrant var død af skudsår, som han havde fået, da en af politiets snigskytter eller skarpskytter skød ham ned.

Indenrigsministeriet bekræfter dødsfaldet, men siger, at omstændighederne ved dødsfaldet ikke er klarlagt.

En anden demonstrant er ifølge aktivisterne død efter et fald fra toppen af indgangen til Dynamo Kievs berømte fodboldstadion.

Dette er ikke bekræftet af indenrigsministeriet.

Politiet har sagt, at det vil blive opfattet som en livstruende fare, hvis en demonstrant kommer tættere end tre meter på en af politiets folk.

Politiet i Ukraine har anholdt et halvt hundrede aktivister for deres rolle i de seneste dages voldsomme sammenstød mellem demonstrationer og sikkerhedsstyrker.

Anholdelserne er del af en større retssag i kølvandet på massedemonstrationer, der kulminerede søndag med flere hundredtusinder mennesker på gaden i hovedstaden.

Demonstrationerne begyndte i protest mod en ny lov, der gør det yderst vanskeligt at demonstrere i landet. Loven blev vedtaget i sidste uge og trådte i kraft tirsdag.

Situationen i Ukraine har været ustabil siden november, da landets regering og præsident Viktor Janukovitj afviste at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip