Nye sanktioner: EU strammer løkken om Donetsk-leder

Den selvudnævnte premierminister i den såkaldte Folkerepublikken Donetsk, den russiskfødte Aleksandr Borodaj, samt 10 andre separatist-ledere er sat på EU's sanktionsliste.

De vil få deres værdier i EU indefrosset og har indrejseforbud i EU's 28 medlemslande.

Målet er at ramme de prorussiske separatister, der fører væbnet kamp for selvstændighed fra Ukraine.

Blandt de 10 andre separatist-ledere, der ud over den selvudnævnte premierminister nu rammes af EU's sanktioner, er separatisternes sikkerhedsminister, informationsminister og minister for sociale anliggender i Folkerepublikken Donetsk, som separatisterne har erklæret for uafhængig af Kijev.

Derudover rammer sanktionerne en række fremtrædende separatister i nabobyen Lugansk, som er den anden store østukrainske by, som separatisterne fortsat kontrollerer.

Sanktionerne mod de 11 separatistledere blev allerede vedtaget onsdag, men EU har først offentliggjort navnene lørdag.

Allerede før navnene blev offentliggjort, meddelte separatisterne ifølge nyhedsbureauet dpa torsdag til nyhedsbureauet Interfax, at sanktionerne ikke vil ramme dem særlig hårdt, idet de efter eget udsagn hverken har værdier i EU eller planer om at rejse ind i unionen.

Aleksandr Borodaj, der som selvudnævnt premierminister i Donetsk er den mest fremtrædende af de 11 separatist-ledere, havde blandt andet ansvaret for tilbageholdelsen af fire observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i juni - heriblandt en dansker.

Indtil videre har 72 personer fået indefrosset deres penge i banker i EU og blevet nægtet adgang til unionen. De er alle blevet ramt, fordi de er ansvarlige for at underminere eller true Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip