Nyreforeningen: Gode donor-erfaringer skal spredes

Nogle steder i landet er man rigtigt gode til at finde organer til dem, der står på venteliste, og andre steder er listerne alt for lange.

Derfor mener Nyreforeningen, at man i forbindelse med den nye handlingsplan for organdonation skal prioritere at få delt de gode erfaringer på tværs af hospitalerne og regionerne, så man i sidste ende kan nedbringe ventelisterne.

- Jeg tror, at det er et af de steder, hvor der kan hentes en hel del. Vi skal finde ud af, hvad de forskellige hospitaler gør godt, og så skal vi brede det ud til resten af landet, siger Jan Rishave, der er formand for Nyreforeningen.

- Der har været meget store regionale forskelle indtil nu, og det skal vi have gjort noget ved.

Han mener, at det handler om, at visse afdelinger kan blive bedre til at spotte potentielle donorer blandt de dødsfald, man får kendskab til.

Men der ligger også en opgave i at være klædt på til en eventuel samtale med de pårørende, der skal give samtykke til transplantationen.

- Det er utroligt vigtigt i sådan en situation, at man får at vide, at det er en mulighed. Det er vigtigt, at man får at vide, hvordan det foregår, og at man i det hele taget får de relevante oplysninger hurtigst muligt. Der ligger et arbejde i at forbedre informationen ude på afdelingerne, siger Jan Rishave.

Ifølge Nyreforeningen er der lige nu 359 danskere, der står på venteliste til en nyretransplantation.

248 af dem er tilknyttet Rigshospitalet, mens 71 er tilknyttet Skejby, og 40 har forbindelse til Odense Universitetshospital.

/ritzau/

 

Dagens Gossip