Nyt fund: Verdens største dinosaur var seks etager høj

En lokal landmand fik sig lidt af en overraskelse, da han i ørkenen nær byen La Flecha i det centrale Argentina faldt over en kæmpe knogle.

Forskere har siden kunnet afsløre, at den over to meter lange knogle har været lårbensknoglen på det, der menes at være det største dyr på Jorden nogensinde, skriver britiske BBC.

Baseret på den store lårbensknogle og en række andre knogler var dinosauren 40 meter lang og 20 meter høj. Med en vægt på lige omkring 77 ton har den vejet lige så meget som 14 afrikanske elefanter.

Samtidig menes den at have været syv ton tungere end den tidligere rekordindehaver, den såkaldte Argentinosaurus, som blev fundet i samme område.

- Stående med oprejst hals var den omkring 20 meter høj, svarende til en seks etager høj bygning, siger forskerholdet til BBC.

Forskere mener, at den nyopdagede dinosaur er hidtil ukendt art af titanosaur - en enorm planteæder fra slutningen af kridttiden.

Palæontologer har fundet skeletter fra syv forskellige dinosaurer i det område, hvor den lokale landmand fandt den første knogle. 150 knogler er blevet gravet op af jorden, og deres tilstand beskrives som "bemærkelsesværdig" god.

At dømme efter de sten, som knoglerne lå begravet i, levede den enorme dinosaur i de argentinske skove for 95-100 millioner år siden.

Selvom den store dinosaur er verdens største dyr, har den endnu ikke fået noget navn.

- Den vil få et navn, der beskriver dens pragt, og som vil ære både regionen og landmændene, der fortalte os om fundet, lyder det fra forskerholdet.

Forskere har tidligere haft udfordringer med at bedømme størrelsen på en dinosaur ud fra de få tilbageværende knogler, men forskerholdet har denne gang haft en hel del knogler i god stand, så de føler sig sikre på, at knoglerne har tilhørt verdenshistoriens største dyr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip