Nyt middel kan redde kræftsyge kvinders liv

Hvert år rammes 4.000 danske kvinder af dødsensfarlig brystkræft.

Nu er der godt nyt til de cirka 20 procent af de syge kvinder, der rammes af brystkræftformen HER2-positiv.

Ny forskning viser nemlig, at lægemidlet Perjeta, der er et nyudviklet antistof, kan forlænge de kræftsyge kvinders levetid.

Det store internationale studie CLEOPATRA delte kræftsyge kvinder op i to grupper. Den ene halvdel af de brystkræftramte kvinder blev behandlet i en kontrolgruppe med basisbehandlingen Hercepetin og kemoterapi. Den anden halvdel, forsøgsgruppen, fik samme behandling plus Perjeta.

En spritny opgørelse viser nu, at 66 procent af kvinderne i forsøgsgruppen, der fik Perjeta var i live tre år efter deres behandling var gået i gang. Til sammenligning var kun 50 procent i kontrolgruppen i live.

- Det er meget længe siden, vi har set et så stort fremskridt i behandlingen af denne gruppe af kvinder, som behandles med henblik på livsforlængelse og forbedret livskvalitet,
siger overlæge dr.med. Michael Andersson, Rigshospitalet, som netop er hjemvendt fra konferencen i San Antonio, i en pressemeddelese fra medicinalfirmaet Roche.

I alt 808 kvinder er blevet behandlet i det internationale studie. Tidligt viste lægemidlet positive tegn i forhold til livsforlængelse for de syge kvinder. Men nu er håndfaste resultater så kommet.

Nu håber overlæge Michael Andersson at kunne begynde at behandle danske patienter med lægemidlet.

- I USA er man allerede gået i gang med at anvende den nye behandling. Herhjemme afventer vi en europæisk godkendelse, og derefter forventer jeg, at vi hurtigt kan komme i gang med at tilbyde behandlingen til de relevante danske brystkræftpatienter, siger Michael Andersson.

Roche skriver, at man forventer en europæisk godkendelse, så lægemidlet kan markedsføres i 2013 i Europa.

 

 

Dagens Gossip