Hvert år rammes 4.000 danske kvinder af dødsensfarlig brystkræft.
Nu er der godt nyt til de cirka 20 procent af de syge kvinder, der rammes af brystkræftformen HER2-positiv.
Ny forskning viser nemlig, at lægemidlet Perjeta, der er et nyudviklet antistof, kan forlænge de kræftsyge kvinders levetid.
Det store internationale studie CLEOPATRA delte kræftsyge kvinder op i to grupper. Den ene halvdel af de brystkræftramte kvinder blev behandlet i en kontrolgruppe med basisbehandlingen Hercepetin og kemoterapi. Den anden halvdel, forsøgsgruppen, fik samme behandling plus Perjeta.
En spritny opgørelse viser nu, at 66 procent af kvinderne i forsøgsgruppen, der fik Perjeta var i live tre år efter deres behandling var gået i gang. Til sammenligning var kun 50 procent i kontrolgruppen i live.
- Det er meget længe siden, vi har set et så stort fremskridt i behandlingen af denne gruppe af kvinder, som behandles med henblik på livsforlængelse og forbedret livskvalitet,
siger overlæge dr.med. Michael Andersson, Rigshospitalet, som netop er hjemvendt fra konferencen i San Antonio, i en pressemeddelese fra medicinalfirmaet Roche.
I alt 808 kvinder er blevet behandlet i det internationale studie. Tidligt viste lægemidlet positive tegn i forhold til livsforlængelse for de syge kvinder. Men nu er håndfaste resultater så kommet.
Nu håber overlæge Michael Andersson at kunne begynde at behandle danske patienter med lægemidlet.
- I USA er man allerede gået i gang med at anvende den nye behandling. Herhjemme afventer vi en europæisk godkendelse, og derefter forventer jeg, at vi hurtigt kan komme i gang med at tilbyde behandlingen til de relevante danske brystkræftpatienter, siger Michael Andersson.
Roche skriver, at man forventer en europæisk godkendelse, så lægemidlet kan markedsføres i 2013 i Europa.