Nyt opgør i Burkina Faso: Oberstløjtnant tager magten

Burkina Faso har efter alt at dømme fået en ny leder af landet, efter at oberstløjtnant Issaac Zida lørdag lokal tid har annonceret, at han vil stå i spidsen for staten.

Tidligere har militærchefen Honore Traore ellers meddelt, at han ville lede en overgangsregering, efter at landets præsident, Blaise Compaoré, trådte tilbage fredag efter massedemonstrationer mod ham.

I en tale på radiostationen Radio Omega FM bebuder Zida, at han overtager posten.

- Jeg overtager fra i dag (lørdag, red.) ansvaret for at lede denne overgangsfase og tager ansvaret som statsleder på mig, siger Zida.

Det er ikke klart, hvor Traore opholder sig. Han sagde fredag, at han overtager magten efter præsidenten, men har ikke vist sig offentligt siden.

Tusindvis af demonstranter afviste dog at anerkende Honore Traore som statsoverhoved, fordi han ifølge dem er for tæt på den nu afsatte præsident.

Compaoré har siddet på magten i 27 år, men har ifølge en fransk diplomatisk kilde forladt hovedstaden Ouagadougou og er flygtet mod den sydlige del af landet efter urolighederne.

Omkring 30 personer blev angiveligt dræbt torsdag under uroligheder og flere end 100 såret. Det er ikke klart, om dødstallet indbefatter hele landet eller kun hovedstaden Ouagadougou, hvor demonstranter brændte parlamentet ned i protest mod den afsatte præsident.

Der er ingen officielle meldinger om, hvor 63-årige Compaoré opholder sig. Han var blot 36 år, da han i 1987 tog magten ved et kup, og siden 1991 er han blevet valgt til posten fire gange.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip