Nyt udspil fra DF: Simpel kriminalitet skal koste asylansøgere dyrt

Asylansøgere skal automatisk miste muligheden for at få deres ansøgning behandlet, hvis de begår den mindste form for kriminalitet som for eksempel butikstyveri.

Det mener Dansk Folkeparti ifølge et nyt udspil, der indeholder stramninger over for kriminelle udlændinge.

- Budskabet er, at hvis du begår kriminalitet, så skal det automatisk være lig med afslag på din ansøgning om asyl. Uanset hvad det er er, siger Martin Henriksen, udlændingeordfører for DF, til Berlingske.

Partiet stiller også krav om, at det skal være lettere at udvise udlændinge, der har begået kriminalitet, og terrormistænkte udlændinge skal ikke kunne opnå dansk statsborgerskab.

Grov kriminalitet indgår i dag i sagsbehandlingen af asylansøgninger. I 2013 fik ni personer afslag på den baggrund.

I alt blev 896 asylansøgere samme år sigtet for at have overtrådt loven. I cirka en tredjedel af tilfældene var sigtelserne så alvorlige, at det udløste varetægtsfængsling.

Både Venstre og Liberal Alliance bakker op om udspillet fra DF.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er enig i, at kriminalitet skal tillægges mere vægt i behandlingen af asylsager.

- Hvis du kommer til Danmark og begår kriminalitet, mens du venter på at få svar, så vil jeg være tvivlende over for, om du skal have den beskyttelse, som du siger, at du har brug for. Hvordan vi skruer det sammen juridisk, må vi have en nærmere kortlægning af, siger han til Berlingske.

Og netop juraen og internationale konventioner kan stå i vejen for Dansk Folkepartis ønske om stramninger. Det fastslår Jonas Christoffersen, direktør i Institut for menneskerettigheder.

De fleste af DF's fem konkrete forslag strider enten mod de internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt, eller "udfordrer dem kraftigt", siger Jonas Christoffersen til Berlingske.

De Konservative er mere lunkne over for DF's forslag. Partiets retsordfører, Mai Mercado, mener, at det få dage inden valget ligner "en konkurrence om, hvem der kan puste sig mest op".

/ritzau/

 

Dagens Gossip