Nyt Ukraine: USA lykønsker mens Rusland raser

Skrevet af admin

22/02/2014

Dagens topnyheder

Mens europæere og amerikanere bifalder lørdagens udvikling i Ukraine, er russerne stærkt utilfredse med, at det ukrainske parlament lørdag har afsat præsident Janukovitj og løsladt oppositionspolitikeren Julia Timosjenko.

Den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, har lørdag utrykt sin utilfredshed i en telefonsamtale med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Lavrov "mindede" sin amerikanske kollega om, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opfordret USA's præsident, Barack Obama, om at "bruge enhver mulighed for at standse de illegale handlinger begået af radikale grupper", hedder det i en meddelelse.

- Illegale ekstremistiske grupper nægter at smide våbene, og sammen med oppositionslederne tager de kontrol over Kijev, står der ifølge Reuters i meddelelsen, som er udsendt af det russiske udenrigsministerium.

Men i Washington glæder man sig derimod over lørdagens hændelser i Ukraine, hvor parlamentet både har afsat præsident Viktor Janukovitj og løsladt den fængslede oppositionspolitiker Julia Timosjenko.

- Vi har hele tiden været fortaler for en nedtrapning af vold og for en ændring af forfatningen samt en koalitionsregering og et tidligt valg. Begivenhederne i dag kan få os tættere på dette mål, lyder det ifølge AFP i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

- Vi vil samarbejde med vores allierede, med Rusland og med de rette europæiske og internationale organisationer for at støtte et stærkt, velstående, samlet og demokratisk Ukraine.

- Nu skal det ukrainske folk afgøre deres egen fremtid.

Samtidig ønsker den amerikanske regering den løsladte Julia Timosjenko velkommen tilbage.

Det samme gør den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), der på sin Twitter-profil skriver "godt skridt fremad!" om løsladelsen af Timosjenko.

/ritzau/