Obama beder afghansk taber om at bevare roen

Det huer ikke USA, at resultatet af det afghanske præsidentvalg overskygges af beskyldninger om omfattende valgsvindel, og tirsdag har præsident Barack Obama ringet til den tabende kandidat, Abdullah Abdullah.

Den tidligere udenrigsminister har rettet heftige anklager mod sin modkandidat Ashraf Ghanis lejr om valgsvindel, og han truede tidligere på dagen med at oprette en parallel regering i Kabul.

En sådan udvikling kan hurtigt udvikle sig til regulær borgerkrig mellem de to kandidaters tilhængere.

Obama opfordrer i sin telefonsamtale med Abdullah til at bevare roen og indgå i en dialog. Men han påpeger, at anklagerne om valgsvindel skal undersøges.

- Præsidenten gjorde det klart, at vi forventer en grundig gennemgang af alle rimelige beskyldninger om svindel, og at der ikke er nogen berettigelse til at gribe til vold eller forfatningsstridige metoder, siger Obamas talsmand.

Den afghanske valgkommission offentliggjorde mandag det foreløbige resultat af anden valgrunde den 14. juni, og det viste, at Ghani har vundet 56,4 procent af stemmerne mod 43,6 procent til Abdullah.

Det officielle resultat af anden valgrunde ventes om to uger. Men selv om anklagerne om valgsvindel undersøges, så ventes det ikke at rokke ved Ghanis sejr.

Kampsoldater fra USA og den internationale styrke Isaf vil inden udgangen af i år være trukket helt ud af Afghanistan.

Det vil være en streg i regningen for de lande, der har bidraget med styrker, hvis de to præsidentkandidaters tilhængere begynder at bekæmpe hinanden og glemmer deres fælles fjende Taliban.

Både Ghani og Abdullah har et godt forhold til USA.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip