Obama besøger Hiroshima: Her faldt døden fra himlen

admin

424 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Som den første siddende amerikanske præsident er Barack Obama i Hiroshima, hvor han møder overlevende efter USA's første atombombeangreb i 1945.

- For 71 år siden på en lys og skyfri dag faldt døden fra himlen, og verden var forandret, siger Obama som det første i en historisk tale i Fredsmindeparken midt i bombebyen.

Sammen med Japans premierminister, Shinzo Abe, besøger Obama havnebyen, hvor 140.000 mennesker mistede livet.

Obama nedlagde en krans ved mindemonumentet og lukkede sine øjne. Herefter blev der holdt et øjebliks stilhed i parken, hvor han stod side om side med Abe.

Efterfølgende henvendte Obama sig til de efterladte efter bombens ødelæggelser - og til de døde.

- Deres sjæle taler til os og beder os om at se ind i os selv. Gøre status over hvem vi er, og hvem vi vil være, siger præsidenten.

Før sin ankomst til byen sagde Obama under en kort visit på en militærbase, at hans besøg var "et bevis på, at man kan slå bro over selv de mest smertefulde splittelser".

To af Obamas forgængere har besøgt Fredsmindeparken i Hiroshima. Både Richard Nixon og Jimmy Carter har besøgt stedet, hvor amerikanerne kastede Little Boy, den første af to atombomber over Japan, mod slutningen af Anden Verdenskrig.

Nixon var i Hiroshima i 1964, fire år før han blev præsident. Carter rejste til byen nogle år efter sin præsidenttid.

Obamas besøg er fyldt med symbolik. Da han var blevet valgt til præsident i 2008, sagde han i en tale i Prag, at verdens ledere skulle arbejde for en kraftig nedrustning af atomvåben.

Udmeldingen medvirkede til, at han blev tildelt Nobels fredspris. Besøget i Hiroshima i Obamas sidste år som præsident ses derfor som en symbolsk milepæl for Obama, selv om verden ikke synes at være kommet tættere på at blive atomvåbenfri.

/ritzau/