Obama blåstempler luftangreb i Irak

USA er parat til at gennemføre begrænsede "målrettede" luftangreb mod Islamisk Stat (IS) i Irak og yde humanitær hjælp til de tusindvis af irakere, som er drevet på flugt af den militante bevægelse i den nordlige del af landet.

Det siger præsident Barack Obama i en tv-transmitteret tale fra Det Hvide Hus natten til fredag dansk tid.

- Vi kan handle omhyggeligt og ansvarligt for at forhindre et potentielt folkemord. Jeg har derfor godkendt målrettede luftangreb, hvis det er nødvendigt, siger Obama.

Han understreger, at der ikke vil blive indsat amerikanske soldater på irakisk jord.

Jihadisterne advares specifikt mod at nærme sig byen Erbil, hvor rådgivere fra det amerikanske militær har oprettet et kommandocenter.

USA har hidtil afholdt sig fra militære aktioner under den militante sunnimuslimske bevægelses offensiv i Irak.

Men de seneste dage har IS styrket sit fodfæste i den nordlige del af landet. Torsdag erobrede bevægelsen den største kristne by i Irak, Bakhdida, og tusindvis er flygtet fra deres hjem i området.

FN' Sikkerhedsråd opfordrede torsdag på et hasteindkaldt møde det internationale samfund til at støtte Irak i den humanitære krise, som er opstået i kølvandet af jihadisternes offensiv i landet.

Mest desperat er situationen tilsyneladende for flere tusinde personer med tilknytning til religiøse mindretal, der er ved at dø af sult og varme på en bjergtop i det nordlige Irak. Det er disse belejrede mennesker på flugt, som USA vil komme til undsætning ved at nedkaste nødhjælp.

Mens amerikanske styrker allerede har kastet nødhjælp ned i Irak, oplyser Obama ikke om, hvorvidt USA har udført luftangreb endnu.

USA har ikke gennemført luftangreb i Irak siden det amerikanske militær trak sine tropper ud af landet i 2011.

/ritzau/

 

Dagens Gossip