Obama diskuterer Ukraine-krise med seks nationer

USA's præsident, Barack Obama, har lørdag foretaget en række telefonopkald til ledere af forskellige nationer. Sammen har de diskuteret den igangværende krise i Ukraine.

Præsidenten har blandt andet talt med den britiske premierminister, David Cameron, den franske præsident, François Hollande, og den italienske premierminister, Matteo Renzi, oplyser Det Hvide Hus.

Det er Obamas tredje opkald i denne uge til Cameron, hans andet til Hollande og præsidentens første til Renzi.

Derudover har Barack Obama også holdt telefonkonference med præsidenterne for Litauen, Letland og Estland, siger talsmand Josh Earnest i en erklæring.

Han kommer ikke med konkrete detaljer om, hvad parterne har drøftet - ud over at det omhandlede den spændte situation i Ukraine.

Den franske præsidents kontor i Paris oplyser dog til AFP, at Obama og Hollande diskuterede "nye foranstaltninger" overfor Rusland, hvis det ikke lykkes at få sat en dæmper på situationen.

Hollande og Obama insisterede efter sigende på "behovet for at Rusland trækker sine styrker, der er sendt til Krim i slutningen af februar, tilbage", og at der gøres alt for "at tillade indsættelsen af internationale observatører" på Krim.

- Hvis der er mangel på fremskridt i denne retning, vil der blive truffet nye foranstaltninger, der mærkbart vil påvirke forholdet mellem det internationale samfund og Rusland, hvilket der ikke er i nogens interesse, lyder det fra Hollandes kontor.

Det er første gang, at Obama har debatteret Ukraine-krisen med præsidenterne fra de tre baltiske lande. Litauen, Letland og Estland er Nato-medlemmer med stærke økonomiske bånd til Rusland.

De har tidligere udtrykt nervøsitet over Ruslands præsident, Vladimir Putins, aktioner i Ukraine.

Lørdag er der to gange meldt om skudepisoder ved grænsen til Krim-halvøen.

Først blev der affyret varselsskud, da observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) for tredje dag i træk blev afvist ved grænsen til Krim.

Senere meldte ukrainske grænsevagter, at der blev affyret skud mod et af deres overvågningsfly, som var på patrulje i nærheden af grænsen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip