Obama forlænger USA's militærmission i Afghanistan

Der skal fortsat være 5500 amerikanske soldater udstationeret i Afghanistan, når den amerikanske præsident forlader sit embede i januar 2017.

Barack Obama vil dermed sænke farten i sin plan for tilbagetrækning af militære styrker betydeligt, siger en kilde i Obamas ledelse.

Regeringskilden fortæller nyhedsbureauet Reuters, at præsidenten vil præsentere sin plan senere torsdag.

En del af planen lyder, at den nuværende styrke på 9800 soldater skal blive i landet det meste af 2016, før USA vil begynde tilbagetrækningen.

Afghanistan har været plaget af uro, og volden er tilsyneladende taget til, efter den internationale Isaf-missions mandat udløb med udgangen af sidste år.

For nylig vandt Taliban sin største sejr i 14 år, en provinshovedstad, og oprørsgruppen har også indledt en offensiv mod en anden større by.

Den første erobring blev kortvarig, da afghanske styrker støttet af amerikanske fly befriede byen Kunduz. Ved bombetogter over byen ramte amerikanske fly et hospital, og 22 personer på hospitalet blev dræbt herunder 12 ansatte fra Læger uden Grænser.

Hidtil har præsidentens plan været, at der kun skulle være en mindre styrke i forbindelse med den amerikanske ambassade i Kabul, når han træder af.

De 5500 soldater, som fortsat skal være i landet efter januar 2017, udstationeres i Kabul, Bagram, Jalalabad og Kandahar.

Beslutningen er truffet efter måneders drøftelser mellem Obama, den politiske ledelse i Afghanistan, det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, og militære ledere i landet.

- Drøftelserne har været brede og grundige, og præsidenten har været personligt engageret med en række detaljerede spørgsmål omkring vor position, siger regeringskilden til Reuters.

Amerikanske tropper skal fortsat træne og rådgive afghanske styrker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip