Obama lover at nedkæmpe Islamisk Stat - også i Syrien

USA er klar til at bruge militær magt i Irak og i Syrien for at nedbryde og i sidste ende ødelægge den terrortrussel, som Islamisk Stat udgør.

Det siger USA's præsident, Barack Obama, i en tale til nationen fra Det Hvide Hus natten til torsdag dansk tid.

I talen understreger præsidenten, at han vil gå efter at ramme den ekstremistiske bevægelse med luftangreb, "hvor end den befinder sig."

- Jeg vil ikke tøve med at bruge magt mod Isil (Islamisk Stat, red.) i Syrien såvel som i Irak, siger Obama.

- Det er et centralt princip i min tid som præsident, at hvis du truer USA, vil du ikke have noget sikkert helle, siger han med henvisning til USA's angreb på ledere af militante bevægelser i Irak, Afghanistan, Yemen og Somalia.

Den seneste tid er der ifølge Barack Obama blevet udført 150 "succesfulde luftangreb" i Irak, der har "beskyttet amerikanere i området, dræbt terrorister, stoppet IS' fremmarch og reddet tusindvis af civile liv." Luftangrebene blev udført i den nordlige del af Irak i det kurdiske område for at beskytte flere religiøse mindretal mod overgreb.

Og den indsats skal nu øges i samarbejde med den nye irakiske regering, lyder det fra præsidenten, der dog understreger, at USA ikke vil sende soldater til Mellemøsten for at kæmpe. I stedet bliver 475 såkaldte militærrådgivere sendt til Irak for at støtte landets hær i kampen mod Islamisk Stat. Amerikanerne skal støtte med træning, efterretninger og udstyr.

- Som jeg har sagt før, så skal disse amerikanske soldater ikke deltage i en kampmission. Vi vil ikke trækkes ind i endnu en landkrig i Irak, siger Obama, der har haft USA's tilbagetrækning fra netop Irak som en af sine mærkesager.

Det amerikanske militær er ifølge en højtstående embedsmand parat til at gennemføre luftangreb Islamisk Stat i Syrien, men har ikke besluttet, hvornår det vil ske.

- Beslutningen, om hvornår disse tiltag vil blive gennemført, sker på et forsvarligt tidspunkt i takt med, at vi fortsætter med at følge vores strategi mod IS' terrorister, siger den unavngivne embedsmand ifølge nyhedsbureauet dpa.

Barack Obama siger yderligere i talen, der blev holdt aftenen før, at USA markerer årsdagen for terrorangrebet den 11. september for 13 år siden, at USA er parat til at støtte syriske oprørere, der kæmper mod Islamisk Stat, med våben og træning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip