Obama og Castro på vej til historisk møde

USA's præsident, Barack Obama, mødes med den cubanske leder, Raul Castro, ved et historisk topmøde fredag.

Mødet mellem de to ledere er et stærkt symbol på USA's og Cubas fælles bestræbelser på at lægge flere årtiers fjendskab bag sig.

Obama og Castro slutter sig til omkring 30 andre ledere ved det to dage lange topmøde Summit of Americas i Panama City, der indledes med en fælles middag.

Lørdag ventes de to præsidenter at mødes til en "drøftelse" på andendagen af det panamerikanske topmøde, oplyser en af Obamas rådgivere.

- Vi forventer bestemt, at de vil få mulighed for at se hinanden ved topmødet i morgen. Og vi forventer en drøftelse i morgen, siger rådgiveren, Ben Rhodes.

Han tilføjer, at mange detaljer omkring mødet endnu ikke er besluttet, men at de to ledere vil gøre status over forhandlingerne om at normalisere forbindelserne, genåbne ambassader og drøfte diverse "forskelle" mellem de to lande.

Det bliver første gang i næsten 60 år, at statsoverhovederne for de to lande gennemfører et planlagt møde.

De to ledere har dog trykket hånd tidligere, nemlig i 2013, da de begge var i Sydafrika efter Nelson Mandelas død.

Onsdag talte Obama og Castro i telefon med hinanden, oplyser kilder tæt på de to præsidenter. Det er kun anden gang i løbet af mere end et halvt hundrede år, at præsidenterne for USA og Cuba taler i telefon.

Torsdag aften mødtes de to landes udenrigsministre, John Kerry og Bruno Rodriguez, til et historisk håndtryk, da de talte sammen under topmødet i Panama.

Det amerikanske udenrigsministerium sendte efterfølgende et bevis på det historiske møde ud til omverdenen i form af et billede på Twitter af de to mænd, der giver hånd til hinanden.

Mødet foregik for lukkede døre, men journalister kunne gennem en glasvæg se de to ministre sidde over for hinanden i hver sin sofa. Mødet tog mere end to timer og sluttede først omkring klokken 23.30 lokal tid.

Meningsmålinger tyder på, at det diplomatiske tøbrud mellem USA og Cuba er populært i begge lande.

En måling fra analyseinstituttet Marist College viser, at 59 procent af amerikanerne bakker op om bestræbelserne på at normalisere forholdet til Cuba, mens det samme er gældende for hele 97 procent af cubanerne, viser en måling fra det amerikanske institut Bendixen & Amandi International.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip