Obama og republikanerne kan enes - måske

Efter republikanernes overbevisende sejr ved det amerikanske midtvejsvalg kommer det store spørgsmål: Vil de samarbejde med den demokratiske præsident, Barack Obama.

Svaret er måske. For der er flere punkter, hvor der kunne skabes enighed.

- Nogle ting forandrer sig ikke efter i aften. Jeg forventer ikke, at præsidenten vil vågne op i morgen og se anderledes på verden, end da han vågnede op i morges. Han ved, at det vil jeg heller ikke. Men vi har en forpligtelse til at arbejde sammen på spørgsmål, vi kan enes om, siger den republikanske Kentucky-senator Mitch McConnell, der bliver ny flertalsleder i Senatet.

Det mest oplagte at tage fat på for Obama og republikanerne er en frihandelsaftale med EU og en række stater i Stillehavsområdet.

Obama har længe gerne villet sætte fart i frihandelsforhandlingerne. Men har ikke kunnet overbevise sine egne demokrater i Kongressen, der frygter, at frihandel betyder tab af amerikanske arbejdspladser.

Republikanerne menes at være opsat på at give Obama et mandat til hurtigt at afslutte forhandlingerne.

Der vil også være mulighed for at enes om en forenkling af USA's meget uoverskuelige skattesystem.

USA har oplevet en eksplosion i olie- og gasproduktionen med den såkaldte fracking-teknologi, som i løbet af få år har gjort landet til en af verdens største producenter.

Republikanerne vil gerne ophæve eksportrestriktioner på flydende naturgas, og det kunne have stor interesse for EU, der i dag er afhængig af gas fra Rusland. Der vil et kompromis være muligt.

Republikanerne har med blodsmag i munden bekæmpet præsidentens nøglereform Obamacare. Men sundhedsreformen fik ikke den centrale plads i valgkampen, som man kunne forvente. Det tolker nogle kommentatorer som en republikansk erkendelse af, at de ikke slipper af med reformen.

Men der kan være elementer i sundhedsreformen, som parterne kan blive enige om at pille ud. Blandet andet at fjerne en skat på sundhedsudstyr, der er med til at finansiere reformen.

Mere kontroversielt bliver det med republikanernes krav om at ophæve store dele af Dodd-Frank-loven, som oven på finanskrisen begrænser de amerikanske bankers muligheder for spekulation.

Og stemningen kan hurtig blive iskold, hvis republikanerne forsøger at rulle Obamas klimapolitik tilbage eller træffer beslutninger, der går på tværs af præsidentens udenrigspolitik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip