Obama om klimamål: Milepæl i Kina og USA's forhold

Ni måneders hemmelige forhandlinger om klimaet og "konstruktive" samtaler mellem præsidenterne i USA og Kina onsdag viser, at de to lande kan arbejde sammen og opnå historiske aftaler.

Det mener den amerikanske præsident, Barack Obama.

På et pressemøde med sin kinesiske kollega, Xi Jinping, i Beijing understreger han, at nye mål om landenes udledning af drivhusgasser er en "historisk aftale".

- Det er en stor milepæl i forholdet mellem Kina og USA, og det viser, hvad vi kan opnå, når vi arbejder sammen, siger Obama.

Onsdag meddeler de to lande i fællesskab, at Kina for første gang nogensinde sat et mål for, hvornår landets udledning af drivhusgasser skal stoppe med at stige. Det skal ske omkring 2030, men Kina vil bestræbe sig på at nå målet endnu tidligere.

Samtidig skal USA udlede mellem 26 og 28 procent mindre CO2 i 2025, end landet gjorde i 2005. Det svarer til, at USA reducerer udledningen dobbelt så hurtigt, som målet har været i perioden 2005 til 2020.

Den historiske aftale er ifølge The New York Times resultatet af ni måneders hemmelige forhandlinger mellem de to lande. Embedsmænd oplyser til avisen, at Obama blandt andet har sendt et brev til Xi Jinping om at stå sammen i en fælles front for at sætte skub i de globale klimaforhandlinger i Paris næste år, og det bakker Jinping op om.

- Vi vil sikre, at konferencen om klimaforandringer næste år i Paris vil munde ud i en aftale, siger den kinesiske præsident ved pressemødet.

Præsident Barack Obama kalder aftalens mål "ambitiøse, men realistiske".

- Vi har i USA og Kina et særligt ansvar for at lede indsatsen mod klimaforandringer. Vi opfordrer samtidig alle lande til at være ambitiøse og arbejde på tværs af tidligere konflikter, siger han.

Aftalen mellem verdens nummer et og to på listen over de største CO2-udledere bliver anset som et essentielt skridt hen mod en global klimaaftale. For hvis ikke Kina og USA kan enes, vil kun få andre lande forpligte sig til at reducere udledningen af drivhusgasser, vurderer klimaeksperter ifølge The New York Times.

EU-landene nåede i oktober til enighed om en klimaaftale, der betyder, at EU skal udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip