Obama opfordrer til global indsats mod ebola

Den amerikansk præsident Barack Obama opfordrer nu verdenssamfundet om at reagere hurtigt for at stoppe ebolaepidemien i Vestafrika, før flere tusinde bliver smittet.

Ifølge Reuters har Obama opfordret til en global udvidet indsats for at bekæmpe den dødbringende sygdom, da han afslørede et stort nyt amerikansk initiativ, hvor blandt andet 3000 amerikanere bliver sendt til området for at bekæmpe sundhedskrisen.

- Her er den hårde sandhed. I Vestafrika er ebola nu en epidemi af en størrelse, som vi ikke har set før, sagde præsidenten efter et møde med topfolk fra de amerikanske sundhedsmyndigheder i Atlanta.

- Det ude af kontrol. Det bliver værre og værre. I dag er tusindvis af mennesker i Vestafrika inficeret. Dette antal kan hurtigt vokse til titusinder, sagde Barack Obama.

Det norske nyhedsbureau NTB skriver, at ifølge embedsfolk fra Washington vil USA også etablere i alt 17 behandlingscentre i Guinea, Liberia og Sierra Leone, som er de lande, der hårdest samt af sygdommen. Hvert center får 100 sengepladser.

Ebola-udbruddet i Vestafrika har kostet 2461 mennesker livet, hvilket er omkring halvdelen af de 4985 smittede. Det sagde Verdenssundhedsorganisationens (WHO) vicegeneraldirektør, Bruce Aylward, på et pressemøde tidligere tirsdag.

Han sagde samtidig, at tidligere forudsigelser om, at antallet af ebola-tilfælde kan nå 20.000 ikke længere synes som et højt tal. Antallet bør dog kunne holdes i titusindvis med "en hurtigere responstid", lød det fra vicegeneraldirektøren.

Den amerikanske præsident understregede, at hvis udbruddet ikke stoppes nu, kan hundredtusinder af mennesker blive smittet med dybe politiske, økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser for verdenssamfundet.

- Så det er en epidemi, der ikke er blot en trussel mod den regionale sikkerhed, det er en potentiel trussel mod den globale sikkerhed, sagde han.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip