Obama til Israel: Status quo må ændres

Præsident Barack Obama har gjort det klart over for den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at "status quo" mellem Israel og palæstinenserne må ændre sig, hvis en gentagelse af den nylige Gazakrig skal undgås.

- Vi er nødt til at finde måder, hvorpå vi kan ændre status quo, så både Israels borger er sikre ... men også så vi ikke får tragedien med drab på palæstinensiske børn, siger den amerikanske leder, som onsdag førte drøftelser med Netanyahu i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus.

De to ledere, der siges at have haft et anspændt forhold i årevis, var forretningsmæssige, da de kortvarigt mødte pressen i Washington.

Obama har lagt pres på Israels ledere for at få dem til at bidrage til, at der kommer nyt liv i fredsprocessen, efter at den brød sammen i april.

Netanyahu siger, at han under mødet med Obama lagde stor vægt på, at den amerikanske præsident vil sørge for, at enhver endelig aftale, der bliver indgået med Iran og stormagterne, ikke gør det muligt for Teheran "at blive stående på tærskelen til at kunne producere atomvåben."

Netanyahu siger, at han og den amerikanske leder er enige om, at Iran må forhindres i at udvikle masseødelæggelsesvåben.

Både israelerne og palæstinenserne synes at være enige om, at forhandlinger på nuværende tidspunkt ville være uden meget formål, og ingen af parterne synes at komme Washington i møde med nye forslag, der kan bryde dødvandet, siger iagttagere.

USA kritiserede fredag aften den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas i kraftige vendinger, efter at han ifølge USA holdt en "provokerende" tale ved FN's Generalforsamling i New York.

- Præsident Abbas' tale indeholdt provokerende betegnelser, der var dybt skuffende, siger Jen Psaki, talskvinde for USA's udenrigsministerium.

Netanyahu har varslet hårde straffe ved ethvert brud på en våbenhvileaftale med Hamas, der blev til ved hjælp af egyptisk mægling.

Under de syv ugers kampe blev der ifølge palæstinensiske sundhedsmyndigheder dræbt 2139 palæstinensere, hvoraf mindst 490 var børn. På israelsk side mistede 64 soldater og seks civile livet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip