Obama til Netanyahu: Fredsproces kræver svære beslutninger

Den aktuelle fredsproces i Mellemøsten kræver mod og vilje til at træffe svære beslutninger, lød et af budskaberne fra Barack Obama, da han mandag tog imod Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i Washington.

- Det er vanskeligt, og det kræver kompromisser fra begge sider, siger den amerikanske præsident.

Den amerikansk-ledede proces har hidtil været frugtesløs trods flere møder mellem palæstinensiske og israelske forhandlere.

Israels regering har flere gange under processen givet grønt lys til opførelsen af flere bosætterboliger i palæstinensiske områder, hvilket tidligere har fået fredsprocessen til at bryde sammen.

Forhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne har stået på i mere end et halvt år, og efter den amerikanske køreplan skulle de slutte i april.

Deadline nærmer sig, og "svære beslutninger skal tages," siger Obama.

Benjamin Netanyahu insisterer over for Obama på, at Israel har gjort, hvad landet kan, i det aktuelle forløb, mens palæstinenserne ifølge Netanyahu har svigtet.

- Israel har levet op til sin del af aftalen, og jeg er ked af at sige, at det har palæstinenserne ikke, siger Netanyahu.

Blandt andet nævner premierministeren, at Israel har fjernet bosættelser og løsladt "hundredvis af terrorister."

Benjamin Netanyahu ville under mødet hellere diskutere en fælles udfordring - at forhindre Iran i at udvikle atomvåben - som ifølge premierministeren "uden tvivl er den største udfordring".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip