Obama til ulovlige indvandrere: Træd ud af skyggen

Den amerikanske præsident, Barack Obama, kalder det "sund fornuft" af gøre noget ved det immigrationssystem, der betyder, at millioner af mennesker i USA lever som ulovlige indvandrere.

Det gjorde han klart i en tv-tale torsdag aften lokal tid.

- Hvis du lever op til kravene, så kan du træde ud af skyggen og komme over på den rigtige side af loven. Hvis du er kriminel, bliver du udvist. Og hvis du har planer om at komme ulovligt her til landet i fremtiden, er din risiko for at blive fanget lige blevet forøget, siger præsidenten i sin tv-tale.

- Vores immigrationssystem fungerer ikke, og det ved alle. Ingen får en fribillet til amerikansk statsborgerskab. Denne reform giver hverken statsborgerskab eller permanent opholdstilladelse. Men vi vil ikke udvise dig, hvis du lever op til kravene, siger Barack Obama.

Han nævner tre konkrete skridt i reformen.

For det første vil der blive sat ind med yderligere ressourcer ved grænsen, så færre kan krydse grænsen til USA ulovligt. For det andet skal det med reformen blive lettere for veluddannede at blive i USA og arbejde, efter at de har færdiggjort deres uddannelse på et amerikansk universitet.

For det tredje skal USA "tage ansvar" for de millioner af illegale indvandrere, som lever i frygt for at blive udvist, selvom de "arbejder hårdt hver eneste dag". Det skal blandt andet ske ved, at ansøgere, hvis de kan fremvise en ren straffeattest, bestå et baggrundstjek og bevise, at de betaler skat, kan få arbejdstilladelse i USA.

Ifølge præsidenten er reformen i tråd med den amerikanske tradition.

- Vi er en nation af indvandrere. Engang var vores forfædre også fremmede i dette land. Vi er her kun, fordi de blev budt velkommen. Det er det, der gør os til amerikanere. Det er den tradition, som vi skal holde fast i. Vores naboer, klassekammerater og venner kom ikke til USA for at få et nemt liv. De kom for at studere, arbejde og tjene landet, siger han.

Reformen, som Obama vil indføre uden om Kongressen, kan sikre op mod fem millioner illegale indvandrere mod at blive udvist.

Det anslås, at der i USA lever 11,3 millioner ulovlige indvandrere. De fleste kommer fra Mexico og Mellemamerika. Halvdelen af dem har ifølge AFP boet i USA i 13 år eller mere.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip